Ermenilere seslendi: Ne kadar belgen var çıkar

Ermeni diasporasının soykırım iddialarına dayalı kampanyalarla Türkiye düşmanlığını aşılamaya çalıştığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Ey Ermeni diasporası, belgelerimiz burada. Senin ne kadar belgen var, çıkar belgelerini'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmanlı Arşivi Sitesi'nde "100. Yılında Dünya Savaşının Belgeleri" konulu Dünya Arşiv Yöneticileri Kongre ve Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Ermeni Soykırımı iddiaları üzerinden Ermeni diasporasını hedef aldı. "Tarihin her döneminde olduğu gibi bu büyük savaş yıllarında da yaşanmış acılar, trajediler olabilir. Bundan sadece Ermeniler etkilenmiş değildir." diyen Erdoğan, eleştirilerini sert bir dille sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle:

1. Dünya Savaşı sona ermiş değil

Osmanlı Çanakkale’de kuklaydı’ diyecek kadar şuurunu yitirmiş kimseler var. 1. Dünya Savaşı’nda bu milletin 3 kıta, 7 iklimde verdiği mücadele gerçekten ibretlik olaylar ve destanlarla doludur. 1. Dünya Savaşı hâlâ sona ermiş değil. 1. Dünya Savaşı’nın açtığı uzun parantez hâlâ kapanmış değil. Bölgemizde, coğrafyamızda ne kadar sorun varsa, akan ne kadar kan varsa hepsinin arkasında 1. Dünya Savaşı ile getirilen düzeni görüyoruz. Bölgemizde ve dünyada bu dönemde kurulan kaosa dayalı düzen hâlâ işlemeye devam ediyor. Bu savaşta özellikle bizim coğrafyamızda ülkeleri bölmeyi hedefleyenler esasında kalpleri de bölmeyi hedefliyordu. Bizim coğrafyamızda süren karışıklıkların mimarı olan İngiliz ajanı Lawrence, ‘Biz su savaşı Türk ordusuna karşı değil, aklına ve kalbine karşı veriyoruz’ demişti. Bize karşı savaşanlar zihnimiz ve kalbimiz oradan sökülmeden istedikleri düzeni kuramayacaklarını biliyorlardı. Biz Ortadoğu’ya, Balkanlar’a, Kafkasya’ya, Kuzey Afrika’ya onlar gibi bakmıyoruz. Biz buralardaki insanlara kardeş nazarıyla, en kötü ihtimalle de bir dost nazarıyla baktık. Bir kardeşin yapabileceği ne varsa onu yapmaya çalıştık.

Senin ne kadar belgen var, çıkar belgelerini

Tarihin her döneminde olduğu gibi bu büyük savaş yıllarında da yaşanmış trajediler olabilir. Bundan sadece Ermeniler etkilenmiş değildir. Anadolu’da Ermeniler’in gördüğü kadar Ermeniler’den zarar gören yüzbinlerce insan vardır. Bu mesele uluslararası politikaya alet edilecek bir mesele değildir. Ey Ermeni diasporası, belgelerimiz burada. Senin ne kadar belgen var, çıkar belgelerini. Tarihçileri, arşivcileri, hatta hukukçuları, arkeologları görevlendirelim. Gerçeği buralarda arayalım. Ülkeleri dolaşmak ve bazı yerlerde para yedirmek suretiyle yapacağınız kampanyalardan bir netice alamazsınız. Bu kampanyaların nasıl sürdürüldüğünü biz çok iyi biliyoruz. Biz bugüne kadar bu çağrılarımızın karşılığını bulamadık. Amaç gerçeği bulmak değil. Oluşturulan algı üzerinden Türkiye’ye saldırmak ve zarar vermek. Hiç kimse kusura bakmasın, bizim bu konuda veremeyecek bir hesabımız yoktur. Biz sadece milletimizin son 100-150 yılda yaşadığı acıların peşine düşsek Ermeni iddialarından kat be kat fazlası ortaya çıkar.

Bu konularda ilginizi çekebilir