Eroğlu: Al-ver noktasında değiliz

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rumların ve kendi görüşlerinin şu anda masada olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, mülkiyet konusunu detaylandırarak görüşmeye devam ettiklerini, bu konuda tavizden bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. Tarafların görüşlerinin masada olduğunu kaydeden Eroğlu, henüz al-ver noktasında olmadıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile müzakereler kapsamındaki görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde açıklama yaptı.

Mülkiyet konusunu detaylı bir şekilde değerlendirmeye devam ettiklerini ifade eden Eroğlu, görüşmede Hristofyas'ın sözlü açıklama yaptığını ve ardından da yazılı metin okuduğunu, aynısını kendilerinin de yaptığını, karşılıklı cevaplar verdiklerini bildirdi.

Toplantının verimli geçtiğini, mülkiyetle ilgili birçok konuya girme imkanı bulduklarını ifade eden Eroğlu, yazılı metinlerin okunmasının ardından konuşmaları uzatarak, konularla ilgili detaylandırma yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Eroğlu, Ağustos ayında yapılacak görüşme tarihlerini de belirlediklerini; 4, 10 ve 31 Ağustosta da görüşeceklerini belirtti. Eroğlu, bundan önce 22 ve 28 Temmuzda görüşmeleri olduğunu anımsattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, liderlerin temsilcileri Kudret Özersay ile Yorgos Yakovu'nun da programları çerçevesinde bir araya gelerek, mülkiyet konusunu görüşmeyi sürdüreceğini kaydetti.

Eroğlu, bir soru üzerine, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat döneminde mülkiyet konusunda daha önce sunulan karşılıklı öneriler olduğunu belirterek, daha önce sunulan öneriyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) vermiş olduğu kararla daha da zenginleştirerek yeni bir öneri paketi sunduklarını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı, "Şu anda taviz diye bir kelimeden bahsetmek mümkün değildir. Çünkü şu anda bizim görüşlerimiz müzakere masasındadır, Rumların görüşleri müzakere masasındadır, al-ver noktasında henüz değiliz."

Avrupa Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesinin Gazimağusa Limanı'nın açılması konusunda Eroğlu, Hristofyas ve ilgili tarafları Brüksel'e davet edeceği yönünde Rum basınında çıkan haberlerin anımsatılması üzerine ise Eroğlu, kendilerine henüz böyle bir davet gelmediğini belirterek, "Brüksel'de görüşelim diye bir davet gelirse, elbette görüşürüz" dedi.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü ile ilgili bir soru üzerine de Eroğlu, "Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Hukuk Komisyonuna havale edilmiştir, inşallah bu komisyondan çıkar. 'Hukuk Komisyonundan çıkışı biraz zor olacak' diye bize görüşler bildirilmişti. Hukuk Komisyonu süratle görüşlerini ilgili makama bildirirse, daha süratle mesafe alma imkanı vardır. Ama Hukuk Komisyonunda uzun tartışmalarla beklemeye alınırsa bu yıl içerisinde Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün hayata geçirilmesinden bahsetmek, bana göre mümkün olmaz" diye konuştu.

Liderlerin bir sonraki görüşmesi 22 Temmuzda olacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir