Eroğlu, Talat'tan görevi devraldı

Derviş Eroğlu, yemin etmesinin ardından görevini KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'tan devraldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 18 Nisan Pazar günü yapılan cumhurbaşkanı seçimini kazanan Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi'nde yemin etmesinin ardından görevini KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'tan devraldı.

Eroğlu, Cumhurbaşkanlığında düzenlenen törenle görevi devralmasının ardından resmen görevine başladı.

Devir teslim törenine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu, Cumhurbaşkanlığına gelişinde, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat tarafından karşılanarak, tören kıtasını selamladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Eroğlu ve Talat'ın biyografileri okundu. Mehmet Ali Talat'ın veda konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuştu.

Talat, veda konuşmasında, sıra nöbeti tuttuğunu hiç unutmadığını belirterek, Kıbrıs Türkü'nün barışçı bir halk olduğunu ve aralarındaki farklılıkları zenginlik olarak gördüklerini söyledi.

Eroğlu'na görevinde başarılar dileyen Talat, bunun bir bayrak koşusu olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı görevini layıkıyla yerine getirmenin huzuru içinde olduğunu kaydeden Talat, görev süresinde Türkiye ile tam bir uyum içinde çalıştığını belirtti ve Türkiye'ye teşekkür etti.

Talat, Kıbrıslı Türklerin uluslararası varlığının bu dönemde daha görülür olduğunu ve adeta iğneyle kuyu kazıdıklarını söyledi.

Kendisine yapılan suçlamalara da yanıt veren Talat, "KKTC'nin kuruluşunu ayakta alkışladığını söyleyen o günkü iktidarın, dünyaya meydan okuyarak Rum tarafının AB'ye tek başına girmesine çanak tuttuğunu" ifade etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da görevini, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında devralmaktan ayrıca onur duyduğunu belirtti.

2. Cumhurbaşkanı Talat'a hizmetleri için teşekkür eden Eroğlu, en büyük güçlerinin demokratik parlamenter yapıları ile Anavatan Türkiye olduğunu söyledi.

Kıbrıs görüşmelerine iyi niyetle devam edeceklerini belirten Eroğlu, bu konuda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a bir mektup yazacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı forsunu anı olarak 2. Cumhurbaşkanı Talat'a takdim etti.

Tören kıtasını teftiş, Talat'ın kıtayı "Allahaısmarladık Asker" diyerek selamlaması ve köşk erkanıyla vedalaşmasından sonra Cumhurbaşkanları ve eşleri de vedalaştı ve Mehmet Ali Talat ile eşi, Cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir