Eroğlu'nun 'taş ocağı' uyarısı
TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "HES'lerle ilgili ormandan verilen izinler, taş ocakları izinlerinin yüzde 1'i bile değil" dedi.
ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES'lerin ormanları tahrip etmediğini belirterek, "HES'lerle ilgili ormandan verilen izinler, taş ocakları izinlerinin yüzde 1'i bile değil" dedi.
Eroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin daha önce verdiği sözlü soru önergelerini yanıtladı.
Bazı illere bağlı köylerdeki içme suyu sorununun il özel idarelerinin görev alanında olduğunu kaydeden Eroğlu, sulama ve bazı HES projelerinin ne aşamada olduğuna ilişkin bilgi verdi.
Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Çevre Koruma Daire Başkanlığı'nda Atık Yönetimi Şube Müdür Vekili olarak görev yapan Türker Eroğlu ile akrabalığının olduğunu söyledi.
Orman işletme müdürlüklerinde son iki yılda bin 423 işçinin emekli olduğunu anlatan Eroğlu, bunların yerine yılda 5 ay 29 gün çalıştırılmak üzere 2 bin 250 yeni işçi alındığını vurguladı.
Türkiye'de 21 bin 380 orman köyü olduğunu belirten Eroğlu, nüfus hareketleri ve yerel yönetimlerle ilgili yasal düzenlemeler nedeniyle son 10 yılda bin 124 orman köyünün niteliğinin değiştiğini söyledi. Eroğlu, son 10 yılda orman köylerine yönelik toplam 461 milyon 756 bin 321 lira maddi yardım, 1 milyar 762 milyon 395 bin lira sübvansiyon yapıldığını kaydetti.
"2-B alanı 410 bin hektar"
Eroğlu, 2002-2012 yılları arasında Türkiye'de toplam 22 bin 189 orman yangını sonucu 94 bin 92 hektar orman alanının yandığını, 2 milyon 420 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapıldığını bildirdi.
Orman vasfını yitirmiş 2-B alanının toplam 410 bin hektar olduğunun altını çizen Eroğlu, bu alanların satışından Maliye Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu ifade etti.
Orman Genel Müdürlüğü'nde orman yangınlarıyla mücadelede 11 bin işçi, 5 bin memur ve teknik elemanın görev yaptığını dile getiren Eroğlu, 2011 ve 2012'deki orman yangınlarında bir orman muhafaza memuru ve bir köylünün yaşamını yitirdiğini söyledi.
Eroğlu, doğal alabalık üretimi ve orman içi sulara balık bırakılması projesini 2005 yılında uygulamaya koyduklarını anımsatarak, 2005-2012 arasında 4 milyon 233 bin alabalık yavrusunun üretildiğini ve sulara salındığını kaydetti.
Bakanlığında biri makam aracı olmak üzere 25 kiralık araç bulunduğunu anlatan Eroğlu, yıllık kira tutarının 595 bin 478 lira olduğunu, DSİ'nin merkez birimlerinde de 27 kiralık araca yıllık 1 milyon 57 bin 879 lira ödendiğini ifade etti.
HES projelerinin doğaya verdiği zarar
Bakan Eroğlu, hidroelektrik santrallerin (HES) denetimi konusunda ve bunların havza bazında incelenmesi konusunda komisyon kurduklarına işaret ederek, "Eğer attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmeyecekse bunlara müsaade etmiyoruz" dedi.
HES projelerinin çok büyük alanı tahrip ettiğine dair yanlış bir algı olduğunun altını çizen Eroğlu, "HES'lerle ilgili ormandan verilen izinler, taş ocakları için verilen izinlerin yüzde 1'i bile değil. On binde 1,5 gibi bir alan. Yani HES'ler aslında ormanları tahrip etmiyor, onu özetle vurgulamak istiyorum" diye konuştu.
Eroğlu'nun sözlü soruları yanıtlamasından sonra, oturuma verilen aranın ardından Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.