Erozyonla mücadelede "marifetli bitki" umudu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Konya'nın Karapınar ilçesinde, erozyonla mücadelede kullanılmak üzere adaptasyonu sağlanmaya çalışılan marifetli Amerikan çalısı "Atriplex"in erozyonla mücadelede umut verdiği öğrenildi.

20130522.120406_ozlkon10_2147938.jpg

Derin kökleri sayesinde sorunlu ve tuzlu alanlarda yetişebilen, soğuğa dayanıklı, uzun süre yeşil kalabilen, hayvanların yem olarak tüketebildiği "Atriplex", ABD, İran ve Avustralya'nın yanı sıra bir çok ülkede denenen ve erozyonla mücadelede başarıya ulaşılan bir bitki.
Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Durmuş Ali Çarkacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1960 yılından bu yana rüzgar erozyonu ile mücadele edilen Karapınar'da Atriplex bitkisini 2 yıldır denediklerini, 4 dekar alanda yaklaşık 300 bitkinin yetiştirildiğini belirtti.

[PAGE]

Yurt dışından gelen bitkinin adaptasyonunun çok önemli olduğunu vurgulayan Çarkacı, şunları kaydetti:

"Belli kayıplarımız oldu, ancak bu gayet normal. Verime baktığımız zaman bitki başına 412 gram ot verimi aldık. Sıfır suyla Karapınar şartlarında bu verimi almak çok önemli. İlk yıl dikimde sadece can suyu verdik. Bitki boyu ortalama 66 santimetre civarında. Bitkimiz kışın yapraklarını dökmeyen ama renk değişimi olan bir bitki. Yaprağının yüzde 50-60'ı üzerinde kalıyor. Bu rakamlar erozyon açısından çok önemli. Rüzgar erozyonunu canlı perde dediğimiz materyalle korumuş oluyorsunuz. Karapınar için çok önemli bir bitki."

20130522.120412_ozlkon11_2147939.jpg

Topraktaki nemi muhafaza ediyor
Çarkacı, az yağış alan Karapınar'da nem yetersizliğinden dolayı organik madde oluşumunun çok yavaş olduğunu dile getirdi.
Atriplex'in geniş çapıyla toprağı örtmesinden dolayı nemi muhafaza edeceğinin altını çizen Çarkacı, oluşan nemle birlikte çürümenin hızlanacağını ve organik madde artışının daha yüksek seviyeye ulaşacağını ifade etti.
Nisan 2012'de yaşanan rüzgar erozyonu nedeniyle Konya-Ankara karayolunun trafiğe kapandığını ve bir çok kazanın meydana geldiğini anımsatan Çarkacı, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu bitki bu yöre için çok önemli. Atriplex, hem rüzgarı kesecek hem de materyali tutacak. Bitkiyi çok sorunlu mera alanlarına da önereceğiz. Üstelik yem değeri de var. Bu bitki rahatlıkla yaygınlaşabilir. Araştırmalar o yönde. Peyzaj bitkisi olarak da kullanılabilir. Erozyon tarlaların çıplak kalmasından ve aşırı rüzgardan kaynaklanıyor. Tarlayı bu bitkiyle canlandırınca taşınım azalacaktır. Tuz çalısı olarak da bilinen Atriplex'i yaygınlaştırabilirsek, rüzgar erozyonuna tehdit oluşturan alanlarda rahatlıkla kullanabileceğiz."