Eski elektrik motorları yenileri ile değiştirilecek

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayide kullanılan verimsiz elektrik motorlarının verimli elektrik motorları ile değişmesinin ülkede yıllık 8 milyar liralık bir enerji tasarrufu sağlayacağını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hatice ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) 13. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayide enerji tasarrufuna odaklandıklarını, bu alanda önemli bir projenin startını da Kayseri’den verdiklerini bildirdi.

Sanayide kullanılan verimsiz elektrik motorlarını verimli elektrik motorları ile değişmesinin ülkede yıllık 8 milyar liralık bir enerji tasarrufu sağlayacağını ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık şu bilgileri verdi:

“Kayseri’de pilot bir proje başlatıyoruz. Türkiye’deki kullanılan elektriğin yüzde 35’i sanayideki motorlarda. Gelin sanayideki verimsiz elektrik motorlarını verimli motorlarla değiştirelim. Kayseri OSB'nin enerji yönetimi birimi olduğu için bakanlık olarak Kayseri’yi pilot bölge seçtik. Sadece elektrik motorlarını verimli motorlarla değiştirdiğimiz zaman yılda 8 milyar lira Türkiye tasarruf edecek. Bu ülkemiz için son derece önemli bir rakam. Türkiye’de birkaç barajın yapılmadan elektrik üretilmesi anlamına geliyor. Sanayicilerimizde motorların değiştirilmesinde harcadıkları parayı en fazla 18 ay içinde tekrar ceplerine koymuş oluyor."

Projede KOSGEB'in de devreye gireceğini belirten Işık, "Verimsiz motorları, verimlileri ile değiştirmek isteyen sanayicilerimize diyoruz ki, gelin öz sermayeniz yoksa kredi kullanın, bu kredinin faizini KOSGEB olarak biz karşılayalım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir