Eski komutanlar gözaltında

Balyoz Planı iddialarıyla ilgili olarak eski Deniz ile Hava Kuvvetleri Komutanı göz altında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye haftaya yeni gözaltı dalgasıyla başladı. Ülke gündemine; Balyoz Güvenlik Harekatı Planı iddialarıyla ilgili olarak önce Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Org. İbrahim Fırtına'nın, sonra da Deniz Kuvvetleri Eski Komutanı Özden Örnek'in gözaltına alındıkları haberleri düştü.

Soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir'de baskınlar düzenlendi. Baskınlarda gözaltına alınanlar arasında emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Korgeneral Engin Alan ve Korgeneral Ayhan Taş da var.

Baskınlarda 7'si muvazzaf, 7'si emekli toplam 14 askerin gözaltına alındığı belirtiliyor, ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Fırtına ve 6 kişi Ankara'da gözaltına alındı, İstanbul'a gönderildi

Ankara'da yapılan operasyonda, Terörle Mücadele ekiplerince gözaltına alınan ve İbrahim Fırtına'nın aralarında bulunduğu 7 kişi, sabah erken saatlerde Adli Tıp'ta sağlık kontrolünden geçirildi. Emekli Orgeneral Fırtına ile emekli asker olduğu belirtilen diğer altı kişi, haklarındaki işlemin ardından İstanbul'a gönderildi.

Bu arada, İzmir'de de emekli albay olduğu belirtilen Ü.O. da gözaltına alındıktan sonra İstanbul'a gönderildi.

Özden Örnek, Ergin Saygın ve Kubilay Aktaş İstanbul'da gözaltına alındı

İstanbul'da yapılan operasyonlarda ise, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ile emekli Albay Kubilay Aktaş'ın da aralarında bulunduğu beş kişi gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda polisin yaptığı aramalar kapsamında gözaltına alınan bu beş kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirildi.

Balyoz Planı iddialarıyle ilgili olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli'nin evlerinde ise arama başlatıldı.

Çetin Doğan'ın Bodrum Yeniköy mahallesindeki evinde yapılan arama 5 saat sürdü. Muğla Emniyet Müdürü Kadir Ay, aramanın yapıldığı villaya geldi. Muğla Emniyet Müdürü Kadir Ay'ın gözetiminde yapılan arama çalışmalarını tamamlayan polisler, villadan aldıkları bir çantayı Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürdü.

Bu arada, arama yapılan binaya girmeye çalışan ve villa sakinlerinin akrabası olduğunu iddia eden bir kadına ise polis ekipleri izin vermedi. Eve girmeye çalışan kadın, gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakarak, bölgeden uzaklaştı.

Eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Oramiral Öğütçü de gözaltında

Alınan bilgiye göre, İstanbul'da eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Oramiral Ergin Saygun'un yanı sıra eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü de gözaltına alınarak, Fatih Adliyesindeki Adli Tabiplik'te sağlık kontrolünden geçirildi.

Yine sağlık kontrolünden geçirilerek emniyete getirilenler arasında Ali İhsan Çuhadaroğlu, Suat Aydın, Bülent Tuncay, Özer Karabulut ve Emin Küçükkılıç'ın da bulunduğu öğrenildi.

Gözaltına alınan emekli Albay Kubilay Aktaş'ın da sağlık kontrolünden geçirilerek, emniyete getirilmesi bekleniyor.

Eski Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Lütfi Sancar

Soruşturma kapsamında, eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar'ın gözaltına alındığı öğrenildi. Soruşturmayı yürüten savcıların talimatı üzerine bugün yapılan gözaltılar kapsamında arandığı bildirilen ismin, eski Güney Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Lütfi Sancar olduğu, Sancar'ın İzmir Emniyet müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne geldiği bildirildi.

Bugün İzmir'de emekli kıdemli albay Ü.Ö. ile ismi açıklanmayan emekli tuğgeneral daha önce gözaltına alınmıştı.

Mehmetçik Vakfı'ndaki aramalar tamamlandı

İddialarla ilgili olarak Mehmetçik Vakfı'nın İstanbul Temsilciliğinde yapılan aramalar ise tamamlandı.

Vakfın İstanbul Temsilciliğinin Caddebostan Plaj Yolu Sokak Tan Apartmanı giriş katında bulunan temsilciliğinde sabah erken saatlerinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı başlatılan arama altı saat sürdü. El konan bazı belgeler incelenmek üzere emniyete götürüldü.

Eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli'nin Göztepe Cemil Topuzlu Caddesi üzerindeki evinde yine sabah saatlerinde başlatılan arama ise sürüyor.

Bu arada İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İspanya'nın başkenti Madrid'te, gazetecilerin konuya ilişkin ısrarlı soruları üzerine, "Takip ediyorum, bilgi veriyorlar" dedi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir