Eski MİT'çi Öneş: Patagonya'da bile olmaz

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Öneş, MİT Müsteşarı Fidan'ın, ifade için çağrılma şeklini eleştirerek, "Patagonya'da bile olabilecek bir durum değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasına ilişkin, "MİT Müsteşarı Fidan'ın, Başbakanın'ın, Başbakan Yardımcısı'nın, Başsavcı'nın haberi olmadan çıkarılan bir fezlekeyle telefonla haber verilerek çağrılması konusu... Bu, sanıyorum Patagonya'da olabilecek bir durum değil" dedi.
Öneş, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Programınca düzenlenen "Türkiye Başa mı Dönüyor? Kürt Meselesinde 1990'lar ve Bugün" konulu panelin ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
MİT Müsteşarı Fidan'ın ifadeye çağrılmasına ilişkin bir soru üzerine Öneş, tecrübesi olan bir vatandaş olarak süreci izlediğini belirterek, Türkiye'nin gelişim süreci içinde bu olaylarla karşılaşmasının her zaman mümkün olduğunu, beklenen ve beklenebilen bir olay olduğunu söyledi.
Öneş, "Ama dünkü olayın oluş şekli, Başbakan'ın güvendiği, itimat ettiği, sadece Başbakan'ın değil, devlet yönetim kadrosunun güvendiği MİT Müsteşarı Fidan'ın, Başbakanının haberi olmadan, Başbakan Yardımcısının haberi olmadan, Bakanlar Kurulu üyelerinin haberi olmadan, Başsavcının haberi olmadan çıkarılan bir fezlekeyle medyadan çıktığı gün, telefonla haber verilerek çağrılması konusu. Bu, sanıyorum Patagonya'da olabilecek bir durum değil" diye konuştu.
Bu durumun dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Öneş, "Burada demek ki bir hukuk güvencesi yok, bir hukuk sistemine bağlılık yok, ayrıca bir devlet tecrübesi geleneği içerisinde kurumsallaşmış bir anlayış yok" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir