Eski teşvik, Trabzon'da istihdamın güvencesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON'dan / Nurgül GÜNAYDIN

Trabzon'da umutlar istihdam oranının artırılması üzerine yoğunlaşıyor. Bu anlamda ekonomi çevrelerinin beklentisi  yıl sonunda bitecek 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın devam etmesi yönünde. Konuyla ilgili

hükümetten gelebilecek ufak bir işarete bakılıyor. Kentte herkes aralık ayı sonrası  için belirsizlik olduğunu söylüyor. Bilindiği gibi yeni Teşvik Yasası'nda Trabzon'un 4. bölge illeri arasında yer alması şehirde adeta bahar havası estirmiş, pek çok yeni yatırım kararı veren olmuştu. Ancak bahar havasının ardından Trabzon çabucak kendine geldi ve şimdilerde kamuoyu  5084 sayılı Teşvik Yasası'nın devamı için epeyce hareketlenmiş durumda. Üretimde 5084 sayılı Teşvik Yasası nedeniyle küçük ve orta ölçekli işletmeler ayakta durmaya çalışırken, esnafın durumu çok iç açıcı değil.

Eski teşvikin bitişi 49 ildeki yüzbinlerce işveren ve işçiyi etkileyecek. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile Trabzon Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cirav da bu konuda kara kara düşünüyor. En etkin sivil toplum kuruluşu (STK) olan TTSO başta olmak üzere kentteki bütün STK'lar bu konuda görüş alışverişinde. Geçtiğimiz günlerde TTSO Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla, STK'lar Trabzon'daki basın-yayın organlarının temsilcileri ile bir araya gelerek 5084 sayılı Teşvik Yasası ağırlıklı olmak üzere  görüş alışverişinde bulundu. Buna bir anlamda beyin fırtınası da diyebiliriz. Zira TTSO, 5084 sayılı Teşvik Yasası ile ilgili kamuoyu oluşturabilmek adına slogan arayışı da dahil gelen pek çok öneriyi kendi çalışmaları ile birleştirerek hükümete iletmeyi planlıyor

TTSO, bu konuda örnek  bir çalışma yapmıştı. O çalışmada Trabzon'la beraber 49 il için 5084'ün çok önemli olduğu vurgulanarak, sözkonusu illerin ticaret ve sanayi odaları ile yasanın uzatılması ile ilgili  yazışmalarda bulunulması planlanıyordu. TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, hazırladıkları çalışmada geri dönüşler yaşadıklarını ve bakanlardan gelen dönüşlerin umut verici olduğunu ifade etti.

Kriz  şartlarında yasanın uzatılması kaçınılmaz. Peki uzatılmazsa ne olur? Bunun düşüncesi bile ürkütücü. Binlerce işyeri kapanır. On binlerce kişi işsiz kalır, kayıt dışı istihdam yine eskisi gibi artar. Bu da sosyal patlamayı beraberinde getirir. Evet şunun şurasında ne kaldı, iki ay. Zaman gittikçe azalıyor, bütün bu gerçekleri  milletvekilleri, bürokratlar, bakanlar, başbakan da biliyor. Gereken uzatma kararı şimdiden alınarak bütün kesimlerin rahatlaması için açıklanmalı.

5084 Trabzon'un olmazsa olmazı. Yasadan Trabzon'da  bin 155 firma yararlanırken, 31 bin civarında istihdam sağlandı. Veriler, yasa ile işletmelere bir yılda toplam 39 milyon TL prim desteği sağlandığını gösteriyor. Yasanın uzatılmaması sadece Trabzon'da 31 bin kişilik istihdamın üçte iki oranında azalması demek. İşsizliğin, kapanan işyeri sayısının çığ gibi arttığı bir ortamda, hükümet bir kişiye iş verebilmek için asgari 200 bin lira yatırım gerektiğini göz ardı etmeden, mevcut işletmeler için 5084'ü bir yıl daha uzatmalıdır.