Eskişehir, 3 sektörde kümelenecek

İç Anadolu'nun yükselen ekonomisi Eskişehir, dış pazar rekabeti ve katma değerli üretim hedefleriyle seramik, havacılık ve raylı sistemlerden oluşan 3 sektörde kümelenmeye hız verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ESKİŞEHİR - IBM Türk ile DÜNYA Gazetesi'nin birlikte düzenlediği  "Lider Kentlerle Buluşmalar" toplantılarının 7'ncisi Eskişehir'de gerçekleştirildi. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın yaptığı toplantıda, DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt da, 'Eskişehir'in 1000 yıllık fırsatları'  başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. IBM Türk Genel Müdür Yardımcısı Murat Tozan ise 'İş dünyasının gelecek ajandası' başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı.
İç Anadolu'nun yeni metropol adaylarından Eskişehir, havacılık, raylı sistemler ve seramikten oluşan 3 sektördeki kümelenme çalışmalarıyla katma değerli üretimde öne çıkmak istiyor. Makine sektörü ağırlıklı bir sanayi yapısı olan kent, şimdiden 1.8 milyar dolar olan ihracatının 350 milyon dolarını havacılık sektörünün ileri teknoloji içeren ürünlerinden sağlamayı başardı. 
TÜLOMSAŞ'ın desteğiyle  raylı sistemler sektöründe de çekim alanı olmayı hedefleyen Eskişehir, seramikte Kütahya ve Bilecik ile sürdüğü kümelenme çalışmalarında epeyce mesafe kat etmiş durumda. Kentte ortaklık kültürünü geliştirerek tüm bu çalışmalara ivme kazandırmayı hedefleyen Eskişehir iş dünyasının temsilcileri, bu süreçte eğitimli genç nüfusa ve büyüyen orta sınıfa güveniyor.
DÜNYA Gazetesi'nin IBM Türk'le birlikte düzenlediği  "Lider Kentlerle Buluşmalar" toplantılarının 7'ncisi Eskişehir'de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın yaptığı toplantıda söz alan iş çevreleri, Eskişehir'in şimdilik Ankara ile başlayan hızlı tren bağlantısı sayesinde büyük metropollere daha da yakın hale geldiğini ifade ederek, kentin ekonomik gelişimi için 2 üniversite ve teknokentin olanaklarının daha çok kullanılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Kentteki eski kuşağın teknoloji kullanımı konusundaki isteksizliğinin 3'üncü kuşağın yönetime gelmesiyle aşılmasını bekleyen iş çevreleri, özellikle bulut bilişim konusunda firmalarda oluşan ihtiyatlı duruşa dikkat çekiyor. Sanayi alanındaki  büyümenin  beyaz yakalı çalışan sayısını artıracağını ancak  geniş bir eğitimli kitleye sahip olan Eskişehir'in hala sanayide çalışacak ara insan bulma konusunda sorunlar yaşadığını dile getiren iş çevreleri, bu noktada meslek liselerinin önemi olduğunu vurguladı.
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş M. Özaydemir: 
350 milyon dolar 'hava'dan geldi seramik ve raylı için çalışıyoruz
Firmaların yavaş yavaş 2000 yılında internet kullanmaya başladıklarını kaydeden ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, "Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi büyüyor. Haberleşme sıkıntımızı gidermek için bu günleri görerek  yaptığımız mini bulutumuzu o dönem sanayiciler reddetti. Birileri de datalarımı çalar diye güvenemedi.  Yeni ticaret yasası  'her firma internette bilançolarını açacak' diyor. Bu durumda şeffaflığı sağlayabiliriz. 
Ama yine bu konuda korkarsak sıkıntılar sürer" diye konuştu. Özaydemir, "Türkiye'ye ADSL'i ilk ithal eden biziz" diyerek, "Bundan yaklaşık 11 sene önce Eskişehir OSB'de sanayiciler arasında iletişimi sağlamak için bu işe girişmiştik. O zamanın şartları ile çok fazla paralar ödedik. Ama bugün internet herkesin evinde, işyerinde bulunan ve uygun fiyatlarla elde edilebilen bir teknoloji.
Bu sebeple yenilikler desteklenmeli. Şimdi internet ve bulut üzerinden her şey çok kolaylaştı. İleride programlar pahalılaşınca buluttan program kullanılmaya başlanacak. Hükümet e-devlet statüsünü kazanmış durumda bunlar çok müthiş şeyler. Her şey bilgisayarlar ile yapıldığı için biraz tembelleşme var. 
Artık OSB  işlerimizi de internetten hallediyoruz. Sanayicimiz interneti çok hızlı kullanıyor diyemem ama zamanla daha da iyi olacaklar" ifadelerini kullandı.  
Eskişehir'in sanayi yapısının makine ağırlıklı olduğunu kaydeden Özaydemir, firmaların yüzde 35'ten fazlasının makine sektöründe faaliyet gösterdiğini belirterek, "Eskişehir'in geleceğinde önemli bir sektör. 
Kentimiz şu an 3 sektörde  kümeleniyor. Bunlardan kümelenme çalışmalarını tamamlayan ilki olan seramik Türkiye'de stratejik bir sektör olarak öne çıkıyor. Kümelenme çalışmalarını, geçtiğimiz yıl tamamlayan ilk sektör olan seramik Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği'nin (EBK) çatısı altında toplandı.
ESO, EBK'nin yöresel ayağında koordinatör kurum.  ESO öncülüğünde, mart ayında da 'Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Derneği' kuruldu" şeklinde konuştu. Bu alanda dünya piyasası ile rekabet edebilmek için 2007 yılında ESO tarafından başlatılan çalışmaların bu yıl hedefine ulaştığını belirten Özaydemir, "Eskişehir'in ihracatı 1.8 milyar dolar.  Havacılık sektörünün ileri teknoloji ihracatı ise 350 milyon dolar. Eskişehir'de kümelenme işlemlerini tamamlayan son sektör raylı sistemler. Raylı sistemlerde de Eskişehir'i merkez haline getirmek istiyoruz. Bu alandaki çalışmalara TÜLOMSAŞ büyük destek verdi. Bu destek sayesinde raylı sistemlerde de kümelenme çalışmalarını tamamladık" açıklamasını yaptı.
Eskişehir'in bir problemini de iş birliği ve ortaklık anlayışının zayıflığı olduğunu anlatan Özaydemir, "Bunu yenmek için gençlik kolları açıyoruz ve gençlere birlikte iş yapma bilincini aşılamaya çalışıyoruz. Sahip olduğumuz iki üniversite ile eğitimli insan sayısını arttırıyoruz. Fakat üniversite okumaya olan talep, ara eleman sorununu yaratıyor" ifadelerini kullandı. 
Banu Kurt
Sürel Grup Yönetim Kurulu Üyesi 
Eskişehir'in en büyük avantajı aile şirketleri
Ciddi eğitim potansiyeli gördüğüm için şehrimize TED Koleji'ni kazandırdım. Üniversite projesi de hedefliyoruz. Şehrin eğitmen sayısı da yüksek. Anadolu'da iki üniversitenin olduğu tek şehir. 7 kişiye bir öğretim görevlisi düşüyor. Yeni kuşak dijital ortama alışık. Çünkü bu ortama doğdular. Bu bir alışkanlık olarak gelişecek. Lojistiğini bu kanaldan geçirerek o nesle ulaşmalıyız. On yıl içinde hiç tanımadığımız meslekler önümüze gelecek. Zamanında defterlerimiz vardı şimdi e-ajanda var. 
İletişimde etkileşimin çok etkili olduğunu düşünüyorum. Şehrimiz batıya dönük olsa da dijital yönden hala eksiklikleri var. Eskişehir'in en büyük avantajı aile şirketleri. Eğitimini tamamlayan nesil şehrine dönmekte hevesli. Bu alanları daha da artırmalıyız. Şehrin coğrafi konumu da önemli. Kültür yapısı ve kültür seviyesini sanayiye taşımalıyız. Üniversite- sanayi iş birliğini arttırmalıyız. Bu iki şey sağlandığında şehrin değeri daha da artacak.
Mustafa Menkü
Ford Otosan İnönü Fabrika Müdürü
Yükselen orta sınıf ile birlikte kentte yaşam kalitesi de arttı
Alıcının egemenliği başladı, daha esnek üretim yapmalı, teknolojiyi kullanmalıyız. Rekabet için elimizdeki kaynakları verimli kullanmalıyız. Mal, hizmet olarak alıcı egemenliğine girince rekabetin şartları değişti. Bu da iletişim teknolojilerini şekillendirdi. Bilgi paylaşımını doğuran da rekabetteki değişim. Bilişim hızına uyamayan başarılı olamayacak. Ancak sanayici henüz ihtiyaç duymuyor. 
Toplumun tüketim alışkanlıkları, ihtiyaç hızına göre de bilişim teknolojisi kullanımı değişebilir. Eskişehir'in öne çıkmasındaki en önemli neden özlenilen yaşam kalitesine ulaşılması. Yükselen orta sınıf ile yaşam kalitesi de arttı. Sürdürülebilir bir yaşam kalitesi oluştu. Eskişehir'de bunu talep eden toplum diğer kentlere göre daha gelişkin. Eskişehir orta sınıfı yükselişini önden yakaladı. Tüketim alışkanlıkları Eskişehir'i diğer şehirlerden farklı kılıyor. Sürdürmek için endüstrimizi geliştirmeliyiz.
Latif Kurt
Başak Kiremit Dış İlişkiler ve İş Geliştirme Koordinatörü
Bulut bilişim imalat süreçlerine faydalı olur
Günümüz toplumu tamamen bir tüketim toplumu olmaya doğru gidiyor. Bu tüketim hızını yakalamanın yolu olarak bulut bilişim teknolojisini kullanmanın çok faydası olacağını düşünüyorum. Bulut bilişim teknolojisinin kuruluşların imalat süreçlerine de bu anlamda  faydası olacaktır. Bugün dünyanın neresine giderseniz Eskişehir ile ilgili bir şeyler görüyorsunuz. Şu anda bir yatırım çalışması üzerinde çalışıyoruz. 
Söz konusu yatırım planımızın satış takibi ile ilgili olarak Başak Kiremit'e ciddi düzeyde hız katacağı görüşündeyiz. Online satış yönteminin kiremit sektöründe zor olacağını düşünüyoruz ama bu konuyla ilgili bir çalışmamız buluyor. Bilgi şu anda her şey demek. Firma olarak  müşterilerimizin bizim için önemli olan bütün bilgilerini bir data halinde bir araya getiriyoruz.  Müşterilerimiz ile nasıl bir çalışma yürüteceğimizi  tespit edebilmek amacı ile istatistikler tutuyoruz.
Emre  Heper
ESO Genel Sekreteri 
Özgürlük ve yaratıcılık  Eskişehir'i yaşanabilir bir şehir haline getirdi
Eskişehir'in en önemli özelliği çağdaş bir şehir olması. Özgürlük ve yaratıcılık Eskişehir'i yaşanabilir bir şehir haline getirdi. Benim dönemimden hiç kimse bu şehirde yaşamak istemezken artık yeni nesil burada kalmak istiyor. Bu Eskişehir'e nitelikli insan göçünü getirecek. Bunu kaldıracak istihdam alanı açılabilecek mi bu çok nemli beyaz yakada bir insan artışını getirecek. Bu istihdamın nasıl sağlanacağı konusunda çok hazırlıklı olduğumuzu düşünmüyorum. Sanayicilerimize baktığımızda iyi eğitim almamış birinci kuşak sanayicisi var. 
Bu yapı 2'nci kuşakta da var. O firmaları ancak 3'üncü kuşak düzeltecek. Ama henüz işe sarılacak seviyeye gelmediler. Bu geleneksel sektörlerde geleneksel üretim yollarında teknoloji kullanmasında hala çok büyük zaaflar var. Ayrıca en büyük problemlerden birisi de yaşlı neslin bu teknolojileri kullanabilme zafiyeti çok fazla. Bilgisayarlar verimli kullanılmıyor. Farkındalığın artırılması gerekli. 
Kenan Işık
Savronik Yönetim Kurulu Üyesi 
Bilgi birikimimiz var, tek sorun birlikte hareket etmek
Eskişehir'in zayıf ve güçlü yanları var benim gördüğüm, birlikte iş yapabilme konusunda zafiyetlerimiz var. Çok güzel üniversitemiz var ama asıl görevi olan teknoloji üretme konusunda  sanayimize ne kattı? Bunun cevabı yok. Bunları birleştirirsek gerçekten farkındalık yaratabiliriz. Eskişehir kendine yeten bir şehir. Tüketen değil üreten bir şehir olmalıyız. Katma değerli bir şeyler üretmeliyiz. Birlikte iş yapabilme kültürü çok önemli. Eğitim kurumları ile ticareti birleştirmeliyiz. Bilgiyi her türlü ortamda birleştirmeliyiz. 
Son zamanlarda güzel gelişmeler var. Kümelenme birlikte olmanın avantajlarını kullanmada önemli oldu. Bulut bilişimden daha çok uzağız. Daha OSB'de birlikte hareket etmiyoruz. Rekabet ortamı çok hızlı bu hıza yetişebilmek için birlikte hareket etmelisiniz. Yurtdışı ve uluslar arası pazarlarda rekabet etmeliyiz. Tekno kentleri daha aktif kullanmalıyız. Pek çok imkanımız bilgi birikimimiz var tek sorun birlikte hareket edebilmek.
 
Muhittin Ak
Akar Makine Genel Müdürü 
Sanayide çalıştıracak ara eleman bulamıyoruz
Bilgi teknolojilerinin kullanımı ile ilgili yoğun çalışmalar var. Yeni nesil teknoloji kullanımı konusunda  çok açık görünüyor. Biz toplum olarak da yeniliklere açık durumdayız. Yeniliklere çok çabuk adapte oluyoruz. Bu noktada Eskişehir de bilgi teknolojilerine karşı yabancı kalamayacak bir düzeyde. Biz Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki  fabrikamızda müşteri talebine göre makine üretimi gerçekleştiriyoruz. Firma olarak sıfırdan bir ürünü üretebilme yeteğine sahibiz. Fakat işgücü bulma konusunda bazı problemlerimiz bulunuyor.
Biz şirket olarak sanayi üretiminde çalıştıracak ara eleman bulamıyoruz. Sanayide çalışacak ara insan konusunun çözülmesi açısından meslek liselerinin önemi artıyor. Eğer bu problemi de halledebilirsek, çok daha başarılı işler yapacağımızı düşünüyorum. Herkes bilgisayar ile birlikte yapılan işlere yöneliyor ama bizim diğer işler için de çalışanlara ihtiyacımız var. 
Fevzi Kıraç 
Kıraç Group Yönetim Kurulu Başkanı
Eskişehir halkı çocuğunu çok iyi şekilde yetiştiriyor
Eskişehir halkı çocuğunu çok iyi şekilde yetiştiriyor. Gerçekten bahsetiğimiz gibi gelişen orta sınıf yatırımını çocuğuna kültürel olarak yapıyor. Şehrin eğitim düzeyi de çok gelişmiş iki tane üniversitesi bulunuyor. Günümüzde teknoloji çok hızlı değişiyor. Ama bu durum insanları biraz da tembelleştiriyor. Artık bakıyorum da  herkes bir şeyleri bilgisayarları yoluyla  yapıyor. Kimse aklında bir şeyi tutmuyor. Biz de firma olarak teknolojideki tüm yenilikleri takip etmeye çalışıyoruz ama bu durum bazen kafa karıştırıcı da olabiliyor. 
Fakat bu yeniliklerden pek çok fayda da görüyoruz. İç ve dış pazarlara ulaşım noktasında yeniliklerden ve iletişim teknolojisinden çok fazla faydalanıyoruz.  Biz de her yeniliği takip etmeye çalışıyoruz. Kurumsallaşmanın da bilişimden geçtiğinin bilincindeyiz. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi de giderek gelişiyor. Altyapısı çok güzel.  Eskişehir OSB'de olmaktan çok memnunuz.
Dr. Rüştü Bozkurt 
DÜNYA Gazetesi Yazarı
Bilişimin farkında değilseniz gelişime ayak uyduramazsınız
Bulut teknolojisinin getirdiği fırsatları yakalayamayan hiçbir firma 7 yıldan fazla yaşayamayacak. Herkes dijital teknolojinin başına geçmiş olan bulut teknolojisini kullanıyor. Böylece yazılım ve donanım almaktan kurtuluyor. Bu teknolojiyi biz de yakalamalıyız. Sanayi toplumunun sona erip bilgi toplumuna geçildi. Bilişimin farkında değilseniz gelişime ayak uyduramazsınız. Dünyada kentleşme giderek artıyor. Gelecekte 9 milyar insanın 6 milyarı kentlerde yaşayacak ve tarihte orta sınıf üçüncü yükselişini yaşıyor. 
Orta sınıf yükseldikçe, tüketici beklenti, değer ve davranışlarını da değiştiriyor. Büyük ölçekli erişebilirlik ile küçük ölçekliliğin esneklik ve hızını bir araya getiremeyen hiçbir firma yaşayamayacak. Tüm bunları organize etmek için bilgi teknolojisini kullanmalısınız. Ayrıca satıcı piyasa egemenliği, alıcı piyasa egemenliğine geçti. Bilişim kontrol gücünü kullanmadan bireye ulaşamazsınız. Kaynakları verimli kullanmak çok önemli.
Murat Tozan
IBM Türk Genel Müdür Yardımcısı
Ar-Ge'ye ayırdığımız para 3 rakibin toplamından fazla
2010 yılının 4'üncü çeyreğine baktığınızda toplam akıllı telefonların sayısı dünyada ilk kez toplam PC sayısının üzerine çıktı. 2011-2012 yılındaki karşılaştırmalara göre akıllı telefon ve tabletler 2 yıl içinde neredeyse 2  misline ulaşacak. Kişisel bilgisayarlardan daha farklı bir alana gidiyor olacak. Bu sadece cihazların farklılaşması değil, cihazların birbirleri arasında haberleşmesi ve daha farklı bir otomasyona da doğru giden bir süreç. Mobil data trafiği ve video özellikle çok artacak. 2015 yılında videonun toplam iletişim içinde yüzde 66, datanın yüzde 22 oranlarında yer alacağını düşünüyoruz.
Bu iş yapma şeklimizi zorlayarak değiştirecek. Artık bir kırılma noktasına doğru gidiyoruz.  Bulut bilişim bambaşka bir dalga olarak geliyor. Artık bugün Türkiye'de de başladı. Telefon kartlarımıza kredi kartlarımızı yükleyebiliyoruz. Üstelik birden fazla kredi kartını tek telefon üzerine koyabiliyoruz. Bundan sonra  nüfus cüzdanı ve kredi kartları ile ilgili hiçbir bilgiyi yanımızda taşımayacağız. Tek cihaz ile tüm dünya ile etkileşimde olabileceğiz. Burada 2 öngörü var. 2014'te mobil cihazlardan bulut bazlı kullanımın 1 miyarı aşacağı öngörülüyor. 
Dünyadaki en büyük bin şirketin yarısının en fazla gelir getiren yüzde 10'unun süreçlerini bulut bilişim üzerinden yapacağı söyleniyor.  Davos'ta yayınlanan rapora göre Türkiye dünyada en etkin kapsama alanına sahip.  Şu an dünyada yaklaşık 2 milyar insan sürekli internet üzerinde. 1 milyarı 3. kuşak. 
Yaklaşık 5 milyar da mobil telefon kullanıcısı var. THY da bizim müşterimiz. Dünyada uçak rezervasyonlarının yüzde 60'lık kısmı internet üzerinde yapılıyor. İnsanlar karar verirken yüzde 47 oranında internet etkili. 'Trip adviser' insanların karar verirken kullandıkları tek site haline geliyor. Facebook da aynı şeklide bu ortama girişin tek kapısı olarak yer alıyor. Her gün 95 milyon twit atılıyor, reklam bilgilerinin yüzde 75'i internetten üzerinden dolaşıyor. 
Doğru zamanda doğru stoklar bulunamadığında yılda 93 milyar dolarlık da bir satış kaybı hesaplanıyor. Bunlar tedarikçilerimiz ile bir platformda çevrimiçi haberleşmede iyileştirebileceğimiz rakamlar.  IBM son 18 yılda 5-6 milyar dolar arasında parayı Ar-Ge'ye harcadı. Bu ayırdığı bütçe kendisini takip eden 3 rakibin toplamından fazla. 
Bu IBM'i bu macerasında farklı bir yere getirdi. Biz 90'larda mainframe uygulamasından dolayı eleştirilen bir firmayken, 2011 yılında dünyanın en değerli ikinci markası olarak duyurulduk. Yenilikleri yakaladığımızı düşünüyoruz. Bundan sonra artık tamamen akıllı bir dünya olacak ve iş yapma şeklimiz değişecek. 
Tüm yatırımımız, hizmetlerimiz akıllı dünya üzerine, tüm tedarikçilerimiz müşterilerimizle en doğru otomasyonu kurmak istiyoruz. 2 konu bizim için önemli. İş analitiği ve bulut teknolojisi. Büyüyen pazarlar diye baktığımızda Türkiye IBM için çok farklı bir yere geldi. Üniversiteler ile önemli atılımlar yaptık. Anadolu Üniversitesi ilk mainframe kullanan üniversitedir.
Bulut bilişim nedir?
Bulut bilişim temel olarak bugünkü sisteminizde ihtiyaç duyduğunuz yazılım (software), donanım (harware), dosya saklama (storage) ve barınma gibi temel ihtiyaçların size uzak bir bilgisayardan internet bağlantısıyla sunulmasıdır. Yani çevrimiçi bilgi dağıtımı, bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan genel bir addır. 
Bu konularda ilginizi çekebilir