Eskişehir'in "çifte başkentlik" sevinci

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Eskişehir, aynı zamanda UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Dünya Başkentliği seçilmesinin sevincini yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ESKİŞEHİR - Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, "2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olacağız. Önümüzdeki yıl ayrı bir başkentliğimiz daha var. O da UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Dünya Başkentliği. Haliyle biz çifte başkentliği kutlayacağız" dedi.
 
Aynı zamanda Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı olan Koçdemir, 2011 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Eskişehir'in, Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecini başlattığını anımsattı.
 
Koçdemir, yetkili kurullar, Türkçe Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Zirvesi, TÜRKSOY ve Türk Konseyi'nde alınan kararlarla bunun tescillendiğini ifade etti.
 
Türk Dünyası Kültür Başkentliği'nin, yeni bir uygulama olduğunu belirten Koçdemir, "2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olacağız. Önümüzdeki yıl ayrı bir başkentliğimiz daha var. O da UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Dünya Başkentliği. Haliyle biz çifte başkentliği kutlayacağız. Bu, bir açıdan önemli. Çünkü yeni bir uygulama olan Türk Dünyası Kültür Başkentliği'nin uluslararası tanınılırlığını, akreditasyon derecesini yükseltmek için UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği, tarafımızca önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir" diye konuştu.
Koçdemir, Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesinin ardından öncelikle başta Avrupa Kültür Başkentleri olmak üzere dünyada benzer uygulamalardaki tecrübeyi bu sürece katmak için çalışma başlattıklarını anlattı.
2010 yılında İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olduğunu hatırlatan Koçdemir, şunları kaydetti:
"Bunun sonuçlarını çok daha yakından yetki analizlerine bakarak, o süreçte görev alanlarla görüşerek, ilgili kesimlerle müzakereler yaparak, fikir alışverişinde bulunarak, bunu sürece kattık. Ama Avrupa Kültür Başkentliği dışında, İslam Medeniyeti Kültür Başkentliği var. Bakü olmuştu, diğer şehirler bu unvanı taşımışlardı. Onu ve ülkemizde yapılan uluslararası organizasyonları, Erzurum Kış Olimpiyatları'nı, Akdeniz Olimpiyatları'na hazırlanan Mersin'i, Trabzon'daki etkinlikleri sürece dahil ettik. Yine bu çerçevede Eskişehirli'ye, bu yılda planladığımız başlıklar altında neler yapılabilir? Bunu sorduk. Buradaki bütün sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına ve mahalli idarelere, 2013 yılında etkinliklerin hangi tema altında yapılmasının uygun olacağını düşündüklerini, keza kalıcı eserler kapsamında nelerin yapılmasını istediklerini, etkinliklerde hangi temalara ağırlık verilmesini arzu ettiklerini ve tanıtımda nasıl bir yol takip etmemiz gerektiğini düşündüklerini sorduk. Onlardan aldığımız cevapları tasnif ettik. Eskişehir'deki imkanları araştırdık, bu potansiyeli hangi küçük katkılarla büyük sonuçlara döndürebiliriz, onun arayışı içinde olduk."
Koçdemir, Kalkınma Ajansı ve diğer kaynaklardan bazı büyük projelerin fizibilitelerini yaptırdıklarını açıklayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sanaroma Açık Hava Müzesi gibi projelerin fizibilitesini yaptırdık. Ankara'daki ilgili kurumlarla çok sıkı bir mesai içinde olduk. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, TİKA, Anadolu Ajansı, TRT Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarla görüşerek, onların sürece nasıl bir katkıda bulunabileceklerini, beraber nasıl çalışabileceğimizi araştırdık ve bütün bunları bir araya getirerek, '2013 ile ilgili taslak bir faaliyet programı ne olabilir?' bunun başlıklarını belirledik. 2012 yılı mayıs ayında kanunumuz çıkarak, İstanbul'dakine benzer bir şekilde, burada Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kuruldu. Ajansa, devletimiz tarafından hem ilave maddi kaynaklar sağlandı hem de bazı usullerde esneklikler getirildi. Normal kamunun çalışma biçiminden daha esnek, daha hızlı hareket eden yöntemler bize tanındı. Bunun organlarının oluşması ağustos ayının sonunu buldu. Organlarımız yönetim kurulu, danışma kurulu ve koordinasyon kurulu çalışmaya başladılar ve biz bugün taslak bütçeyi hazırlar bir vaziyete geldik."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir