Esnafın keyfi yok!

Ticaretin en önemli merkezlerinden Osmanbey, Rami ve Kapalıçarşı’da bugünlerde esnafın yüzü gülmüyor. İç talepte herhangi bir hareketlenme gözlemlemeyen esnaf, bu yüzden keyifsiz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Özlem ERMİŞ BEYHAN
 
İSTANBUL - İstanbul’da ticaretin önemli merkezleri Osmanbey, Rami ve Kapalıçarşı’da esnaf işlerin yavaşlığından yakınıyor. Kapalıçarşı ve Osmanbey’de dükkan sahipleri para harcamaya gelen turistin azlığından şikayet ederken, “Ağırlıklı alıcılar Ortadoğu ülkelerinden. Onlar da pahada ağır ürünlere yanaşmıyor” diyor. Rami’de ise esnaf özellikle indirim marketleri ile kan kaybeden bakkalların güçsüzlüğünün işlerini vurduğunu anlatıyor. Esnaf kãr marjlarının düştüğünü, bunun da keyifleri kaçırdığını belirtiyor.
 
Ortadoğulu turist harcamıyor
 
Son günlerde altın fiyatlarındaki şok düşüşle haraketli  günler geçiren Kapalıçarşı’da esnaf, çarşının önemli bir dönüşüm geçirdiğini anlatıyor. Çarşı’da son dönemde uygun fiyatlı dekoratif ürün satan dükkanların sayısında önemli bir artış var. Son günlerde fiyatların düşmesi ile çeyrek altın satışı arttı ama kuyumcular fiyatı yüksek seviyedeki mücevherlerin satışında ciddi bir durgunluk olduğunu söylüyor. Bugün öğleden sonra Darphane’nin piyasaya altın vermesinin ardından Kapalıçarşı esnafı son birkaç gündür yaşanan ‘çeyrek’ hareketliliğinin de sona ereceğini düşünüyor. Çarşı esnafı Ortadoğu’dan gelen turistlerin son dönemde ağırlıkta olduğunu, krizin vurduğu Avrupa’dan gelen ve ‘iyi harcayan’ turist sayısındaki düşüşün kendilerini negatif etkilediğini anlatıyor. Kapalıçarşı’nın umudu dev cruise gemilerinde ve kongre turizmi dönemi ile işlerin hareketlenmesini bekliyor.
 
Rami’de çek sıkıntısı
 
İstanbul Gıda Toptancıları Çarşısı, Rami’de de esnafın yüzü gülmüyor. Bir zamanlar arabaların sığmadığı çarşıdan bugünlerde tek tük araç geçiyor. Alışveriş merkezlerinin içinde haftanın 7 günü açık olan marketler ve her sokakta bulunan indirim marketleri toptancıların satışlarını ciddi seviyede azaltmış. İndirim marketlerinin fiyatları ile rekabet etmek çok zor. Öyle ki bazı tüccarlar, indirim marketlerinden ürün alıp Rami’deki dükkanlarından satış yapar bile olmuş. Rami’deki tüccarlar Çek Yasası’ndan da muzdarip. Toptancılar son dönemde dönen çek sayısında ciddi bir artış olduğunu vurguluyor. Gıda sağlığı ile ilgili çıkan her haber, özellikle son GDO tartışmaları da satışları etkilemiş. Yerli pirince talep fiyatları artırmış. Çarşısının 2 yıl içinde Kayabaşı’nda yapılacak yeni yerine taşınması gündemde. Ancak pek çok tüccar için bu da umut vermiyor. Market zincirleri ile çalışamayan toptancılar ‘kiramızı vermekte bile zorlanır hale geldik’ diyor.
 
Osmanbey’in yükü kumaşçıda
 
Osmanbey de yurtdışından gelen alıcılardaki düşüşün  sıkıntısını yaşıyor. Bir dönem tüm alımını Osmanbey’den yapan İranlı alıcıların  ayağı tamamen kesilmiş. Rusya’da havaların çok soğuk gitmesi, bu ülkeden alıcıların yeni sezon alışverişi için Osmanbey’e gelmesine engel olmuş.
Suriye’deki olaylar nedeni ile bu pazar da kaybedilmiş durumda. Umut yeni pazar olarak belirlenen Afrikalılarda. Sadece Afrika pazarına yönelik ürün hazırlamaya başlayan firmalar var. Ama Afrikalı alıcılar da çok ciddi pazarlık yapıyor. Kaliteli üretim yapan Osmanbey için bu durum satışlardaki kâr oranını çok ciddi seviyede düşürüyor. Tekstil sektöründe son günlerde sık duyulan iflas ertelemeler Osmanbey’e uğramamış. Dükkan sahipleri, “Osmanbey esnafı ayağını yorganına göre uzatır, sıkışan dükkanını kapatır ama bu piyasayı etkilemez” diyor.
Türkiye’nin tekstil ihracatının bu önemli merkezinde kumaşçılar ticaretin riskini yüklenmiş
durumda. Çünkü üreticiler çoğunlukla kumaşı veresiye alıp ürününü sattıktan sonra ödemesini gerçekleştiriyor. Kumaşçılar bu yapının Osmanbey’deki imalatçıların büyümesinde önemli bir engel olduğunu anlatıyor.
 
Kısa dönemde canlılık beklenmiyor
 
[PAGE]
 
Kısa dönemde canlılık beklenmiyor
 
OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan: “Satışlar oldukça durgun. Kısa dönemde de bir canlılık beklentisi yok. Avrupa’nın krizi, Arap Baharı  bizi çok etkiledi. Firmalar çok mutlu değiller açıkçası. Birbirleri ile yardımlaşarak ayakta durur  vaziyette esnaf. Düzenleyeceğimiz fuarlar ve alım turları ile bir hareketlilik sağlamayı hedefliyoruz.”
 
Artık işler babadan oğula geçmiyor
 
Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Faruk Bektaş: “Ölü sezondan çıkıyoruz, yaz sezonunun hazırlıklarına başlıyoruz. Özellikle kongre turizmi için gelenleri bekliyoruz. Asıl işler onlarla oluyor. Bu aralar hediyelik eşya satanların işleri hareketli. Babadan oğula geçmiyor artık işler.  bu nedenle de Kapalıçarşı’da bir dönüşüm yaşanıyor.”
 
Büyük mücadele veriliyor
 
İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı: “Çok parlak bir iş yok Rami’de. Yılbaşından bu yana işler durgun. Büyük  marketlerin toptancılara büyük bir zararı var. Dünyada hiçbir ülkede şehir merkezinde bu kadar çok, haftada 7 gün akşam 22.00’a kadar açık market yok Dönen çekler de tüccarları çok zor durumda bırakıyor.”