Et ve Balık Kurumu sığır ithal edecek

Toplam 4 bin ton besi sığırı ithalatı için 14 Haziran'da teklifler alınacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Piyasadaki et fiyatlarındaki artışa müdahale etmek amacıyla 8 bin ton kasaplık sığır ithalatı için ihale yapan Et ve Balık Kurumu (EBK), aynı amaçla 4 bin ton besi hayvanı ithalatı için ihale açtı.

EBK'nın duyurusuna göre, pazarlık usulü ile yapılacak ihale için teklifler, 14 Haziran günü saat 14.00'te verilebilecek. İthalat, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Norveç, İzlanda, ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Yeni Zelanda, Avustralya, Uruguay ve Arjantin'den yapılabilecek. İthal edilecek besi hayvanlarının 2 bin tonu İzmit, biner tonu da Samsun ve Mersin EBK kombinalarına teslim edilecek.

Canlı ağırlığı asgari 180 kg, azami 270 kg, yaşları da 6 aydan 10 aya kadar olan erkek Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown swiss ırkı sığırlar ithal edilebilecek.

Buna göre, ağırlıklar dikkate alındığında 15-22 bin adet besilik hayvan ithalatı yapılabilecek.

Hayvanlar kendi ırk özelliklerini taşıyacak ve herhangi bir fiziki kusur (ayak, göz, kulak, kuyruk vb. kısımlarında) bulunmayacak. Sağlık muayenesi ve kontrolden geçirilmeyen hiçbir hayvan ithalat için kabul edilmeyecek.

EBK tarafından görevlendirilen ara denetim komisyonu, ihracatçı ülkelerden alınacak hayvanların ön seçimini yaptıktan sonra ön seçimi yapılan hayvanlar; Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen elemanlarca canlı besilik sığır ithalatında aranacak belge ve sağlık şartları yönünden muayene edilecek.

İhale dokümanı, 250 lira bedel ile alınabilecek. İhaleye sadece yabancı firmalar katılabilecek. İhale sonucunda alınmasına karar verilen besi hayvanları, akreditifin açılmasından sonra 40-60 gün içinde teslim edilecek.

EBK'nın kasaplık hayvan ithalatı için açtığı ihaleye de geneldi yurt dışında faaliyet gösteren Türk işadamlarının firmaları katılmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir