Euro Bölgesi bankalarını negatif izlemeye aldı

Standard and Poor's, BNP Paribas, BPCE, Credit Agricole, Societe Generale, Unicredit, Commerzbank ve Deutsche Bank'ı negatif izlemeye aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Euro Bölgesi'nin önde gelen bankalarını olası bir indirim için "negatif" izlemeye aldı.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Avrupa'nın önde gelen bankaları BNP Paribas, BPCE, Credit Agricole, Societe Generale, Unicredit, Commerzbank ve Deutsche Bank'ın notlarını negatif izlemeye aldığını belirtti.

Kuruluş Euro Bölgesi'nin diğer bankalarının kredi notunu da "negatif" izlemeye almayı dışlamadıklarını ifade etti.

S&P AB'yi de uyardı

Bu arada S&P, Avrupa Birliğinin (AB) "AAA" olan kredi notunu muhtemel indirim için negatif izlemeye aldı.

S&P, Euro Bölgesi üyesi ülkelerin, bu yıl AB'nin toplam bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 62'sine katkıda bulunduğuna işaret ederek, AB'nin "AAA" olan kredi notunu muhtemel indirim için negatif izlemeye aldığını açıkladı.

AB'nin kredi notunda muhtemel indirimin, Euro Bölgesi'nin parçası olmayan diğer AB ülkelerinin kredi notunu etkilemeyeceği belirtildi. Ancak, kredi notunda indirimin, AB'nin borçlanma maliyetlerini muhtemelen artıracağına, AB üyesi ülkelerin finansal yardım programlarını fonlamasını daha maliyetli hale getireceğine dikkat çekildi.

Kredi notu izlemesinin, AB'nin borçlarını yeniden ödemesini desteklemede Euro Bölgesi ülkelerinin finansal yeterliliğine odaklanacağını vurgulayan kuruluş, Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notları düşerse, AB'nin kredi notunun bir kademe indirilebileceğini kaydetti.

S&P, pazartesi günü de, AB liderlerinin yarın yapılacak zirvede Avrupa'nın borç krizine çözüm bulamaması halinde 15 Euro Bölgesi ülkesinin ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir