Euro Bölgesi'nde tahvil alım programı sürüyor

ECB Başkanı Trichet, tahvil alım programının durdurulduğunu söylemediğini iddia etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, hiçbir zaman tahvil alım programının durdurulduğunu söylemediğini belirtti.

Trichet, ECB'nin Frankfurt'ta düzenlenen faiz toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, finansal zorluklarla karşı karşıya bulunan Euro Bölgesi'ne üye ülkelerine yönelik geçen yıl başlatılan tahvil alım programının sürdüğüne dikkati çekerek, ''Hiçbir zaman tahvil alım programının durdurulduğunu söylemedim'' dedi.

Euro Bölgesi'nde borç krizinin yayılma riskinin artması nedeniyle piyasalara likidite sağlayacaklarını ifade eden Trichet, 6 ay vadeli yeni bir kredi ile piyasalara likidite sağlanacağını ve yıl sonuna kadar genişlemeci para politikasını sürdüreceklerini vurguladı.

Ekonomik belirsizliğin oldukça yüksek olduğunu belirten Trichet, bazı finansal piyasalardaki tansiyonun yenilenmesi göz önüne alındığında ECB'nin, tamamlayıcı ve yeniden finansman operasyonu yapmaya karar verdiğini kaydetti.

Orta vadede hedef yüzde 2'nin altına inmek

Jean-Claude Trichet, Euro Bölgesi'nde enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler bulunduğuna ve bu riskleri yakından izlemeye devam edeceklerine işaret ederek, enflasyon beklentilerinin orta vadeli yüzde 2'lik hedefle uyumlu olduğunu dile getirdi.

Trichet, orta vadeli enflasyon hedeflerinin yüzde 2'nin altına inmek olduğunu ifade ederek, son yedi aydır emtia ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle Euro Bölgesi'nde enflasyonun yüzde 2'nin üzerinde seyrettiğini kaydetti.

Enflasyonu kontrol altına almak ve fiyat istikrarını sağlamak için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurgulayan Trichet, faiz kararı konusunda Avrupa Merkez Bankasının herhangi bir taahhüdü olmadığını, toplantı öncesindeki şartlara göre karar alınacağını belirtti.

Trichet, Euro Bölgesi'nde ekonomik büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlayacağının da altını çizdi.

Jean-Claude Trichet, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin 21 Temmuz'da aldığı kararları uygulayacağına inandıklarını belirterek, Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) araçlarının en kısa sürede çalışmaya başlamasını beklediklerini vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir