EUR/USD paritesine farklı piyasa göstergelerinden bakış

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atılım MURAT

amurat@etu.edu.tr

Chicago Vadeli İşlemler Borsası'nın haftalık olarak yayımladığı verilere göre, döviz piyasası spekülatörleri kısa dönemde EUR/USD paritesinde düşüş bekliyor. Son açıklanan veriye göre, 'net EUR satış' kontrat sayısı rekor seviyelere ulaşmış durumda. Bu tarz veriler kısa dönemde kurun gidişatı konusunda bir fikir verse de, paritenin orta dönemdeki yönü için merkez bankalarının faiz kararları daha ön plana çıkıyor. Belli başlı ülkelerin likidite ihtiyaçları dolayısıyla, Avrupa Merkez Bankası'nın adımlarını kestirmek bugün için kolay gibi gözükürken, ABD Merkez Bankası'nın(Fed) faiz artırımına ne zaman başlayacağını öngörmek kolay bir iş değildir.

Önemli yorumcular; Fed'in 2010 ve 2011 yılları boyunca faizleri sıfır seviyesinde tutacağını tahmin ediyor. Bu görüşlerin aksine, ben Fed'in 2011'in ilk çeyreğinde faizleri yükseltmeye başlayabileceğini düşünüyorum. Bu konudaki makro görüşlerimi destekleyen piyasa göstergelerinden belki de en önemlisi; 10 yıllık ABD hazine faizi ile 2 yıllık ABD hazine faizi arasındaki farkı gösteren grafiktir (10-2 farkı).

Uzun dönem faizler genel olarak kısa dönem faizlerden yüksek olduğu için, 10-2 farkının şekli normal şartlarda pozitif eğime sahiptir(diktir). Para piyasalarındaki duruma göre, 2 yıllık faiz zaman zaman 10 yıllık faizin üzerine çıkabilir. Bu durum, ABD ekonomisinde başlayacak bir resesyonun habercisi olarak kabul edilir. Yaşanan son büyük resesyon da olmak üzere, ABD'nin yaşadığı son 6 resesyon, 10-2 farkının 'ters dönmüş' grafiği tarafından tahmin edilmiştir. Daha açık bir ifade ile; 2 yıllık faiz, 10 yıllık faizin üzerine çıktıktan 12-18 ay sonra, ABD ekonomisinin resesyona girdiği gözlenmiştir.

Bu öncü gösterge, ABD'deki resesyonları önceden tahmin etmesinin yanı sıra, Fed'in faiz artırımına başlayacağı dönem hakkında da ipucu vermektedir. Geçmiş dönemlere baktığımızda, bu grafik zirveye ulaştıktan(10 -2 farkı maksimum seviyeye ulaştıktan) bir süre sonra, Fed'in faizleri yükseltmeye başladığını görüyoruz. ABD'nin son 30 senede yaşadığı 'faiz artırım' dönemlerinin her biri, 10-2 farkı zirveye ulaştıktan 8-13 ay sonra başlamıştır. Grafiğin geçtiğimiz hafta zirve formasyonunu tamamladığını belirterek, Fed'in 8-13 ay sonra, yani 2011'in ilk çeyreğinde büyük bir olasılıkla kısa dönem faizleri artırmaya başlayacağını söyleyebiliriz.

Bir tarafta likidite musluklarını açık tutmaya devam edecek olan Avrupa Merkez Bankası'nı, diğer tarafta likidite önlemlerini sonlandırmaya başlayan Fed'i görüyoruz.  Spekülatörler buna göre pozisyon alarak, piyasadaki likiditeyi azaltan merkez bankasının para birimini ödüllendireceklerdir.

Ayrıca, bir paranın gerçek gücünü ölçmek için kullandığım metodlardan biri, para birimini altın cinsinden değerlendirmektir.  Merkez bankalarının faiz politikaları para biriminin değerini etkileyebilir, fakat altın fiyatı genel olarak arz-talep ilişkisinin bir yansıması olduğundan, altın fiyatını spesifik bir merkez bankası etkileyemez. Buna göre Euro'yu altın cinsinden değerlendirirsek, bu açıdan da çok zayıf göründüğünü söyleyebiliriz. Altının Euro fiyatı, geçtiğimiz cuma günü 836 EUR ile rekor seviyeye ulaştı.

10-2 farkı; bakır, altın gibi önemli metaller için de öncü bir indikatördür. 1990 senesinden itibaren; bakır, altın gibi metallerde yaşanan önemli yükselişler, genel olarak '10-2 farkı' zirveye ulaştıktan 6-10 ay sonra başlamıştır.

Yatırım kararlarınızdan önce bu önemli piyasa göstergelerini değerlendirmek faydalı olabilir.  

Bu konularda ilginizi çekebilir