Ev tekstilinde 1.5 milyar $ bir fuardan gelecek

Messe Frankfurt'un organize ettiği ve dünyanın en geniş ev tekstili ürün gamını aynı çatı altında birleştiren Heimtextil Frankfurt Uluslararası Ev Tekstili ve Ticari Tekstil Ürünleri Fuarı, bu yıl 11-14 Ocak 2012 tarihleri arasında Almanya'da düzenlenece

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın en büyük ev tekstil fuarı Heimtexil, 11-14 Ocak'ta Frankfurt'ta düzenlenecek.  Ev tekstil ihracatçıları, 2012 için hedefledikleri 3.5 milyar dolarlık ihracatın 1.5 milyar dolarlık kısmının bu fuarda şekilleneceğini düşünüyor.

Messe Frankfurt tarafından organize edilen ve dünyanın en geniş ev tekstili ürün gamını aynı çatı altında birleştiren Heimtextil Frankfurt Uluslararası Ev Tekstili ve Ticari Tekstil Ürünleri Fuarı'nın tanıtımı için düzenlen basın toplantısına, Messe Frankfurt Tekstil Fuarları Başkan Yardımcısı Olaf Schmidt, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı (UTİB) İbrahim Burkay ve Messe Frankfurt Istanbul Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Yardım katıldı.

Toplantıda verilen bilgiye göre, mobilya kumaşlarından perdeye, nakış tasarımlarından termal baskılara, yastıktan, yatak takımına, duvar kağıdından halıya, mutfaktan banyo tekstili ürünlerine kadar ev tekstilinin her yönünün yansıtıldığı Heimtextil fuarı, her yıl olduğu gibi dünyada bir sonraki sezonun trendlerini belirleyecek.

Dünyanın en büyük ev tekstili fuarı olarak kabul edilen Heimtextil 2012'ye; 60 ülkeden 2 bin 600'ün üzerinde katılımcı firma ve 136 ülkeden yaklaşık 73 bin ziyaretçi bekleniyor. Her yıl Türkiye'den çok sayıda firmaya ev sahipliği yapan fuara, bu yıl 200' e yakın Türk firması katılıyor. Türkiye'den ayrıca 2 bin 500'ü aşkın profesyonelin Heimtextil Frankfurt'u ziyaret etmesi bekleniyor.

Yılın ilk sektör fuarı olan Heimtextil Frankfurt, 4 gün boyunca üreticileri, tasarımcıları, sektör profesyonelleri ve ziyaretçileri bir araya getiren uluslararası bir platform görevi görecek. Trend sunumları ve gelecek senelerdeki ev tekstili tasarımındaki gelişmelerin tartışılacağı seminer ve atölyelerin de katılımcı ve ziyaretçilerden büyük ilgi görmesi bekleniyor.

"Türkiye'nin pazar  payı için önemli bir fuar"

Basın toplantısında konuşan Messe Frankfurt Istanbul Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Yardım, Türkiye'nin, tekstil sektöründe, özellikle son yıllarda dünyanın önemli ülkelerinden biri olma yönünde ilerlediğini belirtti. Türkiye'nin sektördeki ihracat hacmine dikkat çeken Yardım: "Türk ev tekstili sektörü, her yıl ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor. Dünya ev tekstili pazarının önemli oyuncularından biri olan Türkiye için Heimtextil fuarı, Türkiye'nin pazardaki önemi ve hakimiyetini artırmak açısından oldukça büyük önem taşıyor."

Messe Frankfurt Tekstil Fuarları Başkan Yardımcısı Olaf Schmidt ise yaptığı konuşmada, Alman tekstil endüstrisinin satışlarını, 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16 artırarak 10.8 milyar euroya ulaştırdığını ifade ederek, bu yıl sonunda 2010'a göre yüzde 4.6 artırarak 11.3 milyar euro satış öngördüklerini söyledi.

2008-2009 krizi sonrası tekstil endüstrisinin Almanya'da tekrar yükselişe geçtiğini belirten  Schmidt, ülkedeki inşaat ve mobilya sektöründeki canlılığın tekstile önemli katkısı olduğunu ifade etti.

Burkay: İhracatın üçte biri bu fuarda şekillenecek

Toplantının sonunda DÜNYA'ya konuşan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, Avrupa'daki krize dikkat çekerek, ev tekstili sektörünün ihracatın yüzde 47-48'ini bu bölgeye yaptığını belirterek, "Avrupa'da kriz olsa da iş durmuyor. Belki pazar yüzde 10-15 daralıyor ama bu arada pazara servis veren üretici şirketlerde de ciddi kan kaybı var. Özellikle Avrupa pazarındaki ihracat ve ithalatta İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Portekiz'in ciddi kayıpları var. Avrupa'da güçsüz olan şirketler eriyor ya da kapanıyor. Onların yerini Türk firmaları alıyor. Aksi takdirde yüzde 13'ten yüzde 11.5'e inen pazarımızı koruyamazdık. Avrupa daha fazla daralma yaşadı" dedi.

Fuarın 20 milyar euroluk pazara giriş için çok önemli olduğunu anlatan Burkay, şöyle devam etti: "Çünkü fuar Avrupa'nın merkezinde yapılıyor. Avrupa'daki bütün alıcılar bu fuara mutlaka geliyor. Onlarla buluşmak için bu fuar çok önemli. Fuarın, sektörün ihracatına ciddi katkısı olacak. Yani biz gelecek yıl 3.5 milyar dolar ev tekstili ihracatı yapacaksak, 1.5 milyar dolarlık kısmı bu fuarda şekillenecek."

 

Heimtextil'de neler olacak?

- Dekoratif iç mekan tekstilleri dünyası bu fuarda bir araya gelecek. Fuarda, dekorasyon ürünlerine özel geniş ürün yelpazesi sunulacak. Mutfak, banyo tekstili, duvar kaplamaları, halılar, dekoratif kumaşlar, güneş koruma sistemleri için ayrılmış 19 salon bulunuyor.

- Ev tekstili ürün grupları arasında pencere, döşeme, yer kaplama, giüneş duvar, dizayn, teknik ve medya ürünleri yer alacak.

- Ev dekorasyonu ürün grupları arasında ise banyo, yatak, masa ve medya bulunuyor.

- Bu yıl fuara daha fazla mobilya ve dekoratif kumaş tedarikçileri katılacak.

- Geçe yıla göre, bu yıl duvar kaplamaları sektöründe katılan firma sayısında ciddi artış yaşanıyor.

- Fuarı tamamlayıcı sunum, konuşma ve ödül törenleri düzenlenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir