Evde idrar tahlili yapılabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - ODTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Burcu Akata Kurç'un 6 ülkeden uzmanlarla oluşturduğu araştırma takımının sürdürdüğü çalışmalar kapsamında geliştireceği biyosensörler, evlerdeki suyun kalitesinden, idrar tahliline kadar birçok farklı analizi saniyeler içinde herhangi bir laboratuvar ortamı gerektirmeden yapılabilecek.
 
ODTÜ Mikro Nano Teknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Kurç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda nano malzemelerle ilgili çok sayıda araştırma yapılmaya başlandığını ifade ederek, nano parçacıklar arasında yer alan zeolitlerin ise "kendi kendini temizleyen", "antibakteriyel", "çevreci" veya "enerji dostu" tabirleri kullanılarak, tanıtılan pek çok farklı üründe kullanıldığını belirtti.
 
Zeolitlerin nano boyutlu kanalları olan ve dolayısıyla da çok küçük molekülleri içlerinde hapsedebilme özelliğine sahip bir çeşit kum tanesi gibi düşünülebileceğini dile getiren Kurç, "Zeolit kanallarının içerisine farklı tipteki iyonları yükleyebiliyoruz. Gümüş iyonu katarak deterjansız hijyenlik özelliği sağlayan antibakteriyel ürünler, gün ışığında renk değiştirebilen fotokromikler veya kendi kendini temizleyen boyalar, protein katarak ise biyosensörler elde edebilirsiniz" dedi.
Biyosensörlerin biyolojik olayları elektrik sinyaline dönüştüren biyoalgılayıcılar olduğuna işaret eden Kurç, nano malzemelerle biyosensörleri bütünleştirmek üzere Kanada, Çin, Kore, Amerika, Fransa ve Ukrayna'dan araştırmacıların katıldığı "NanobiyoSens" adlı bir proje grubu oluşturduklarını söyledi.
Ekibin nano malzemeleri istenilen yüzeylere bağlamayı başardığını dile getiren Kurç, bundan sonraki süreçte zeolit nano parçacıklarıyla elektrot yüzeylerini kaplayacaklarını ve farklı biyosensörler üreteceklerini anlattı.
 
Minyatür sensörler üreteceğiz
İşin bilimsel yönünü çözdüklerini artık cihaz yapma aşamasına geçeceklerini vurgulayan Kurç, "Bu ürünleri çantada taşına bilecek şekilde tasarlayacağız. Ateşimizi ölçmek için çantamızda taşıdığımız dereceler gibi farklı kullanım amaçları için minyatür sensör üreteceğiz. Bu cihazlarla evlerimizdeki suyun kalitesini, içindeki metal oranını veya idrarla kandaki üre miktarını, saniyeler içinde, herhangi bir laboratuvar ortamı gerektirmeden öğrenmemiz mümkün olabilecek." şeklinde konuştu.
Türkiye'de zeolitlerin üretim çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kurç, şunları kaydetti:
"Konuyla ilgili çalışmayı teknokentte bir firmayla sürdürüyor. Aklınıza gelebilen tüm temas yüzeylerinde antibakteriyel malzeme kullanılabilmesi için ekonomik alternatifler sunmayı hedefliyoruz. Çalışmalarımız AB komisyonu üyelerinin Avrupada yapılan bilimsel çalışmalarının yer aldığı Projectsmagazine dergisinde de 'biyosensörler nano ilgi görüyor' başlığıyla yer aldı."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir