Evlerinden olanların sayısı rekor seviyede

Dünya genelinde evlerinden olan insanların sayısı 2015'te 65 milyon ile rekor seviyeye ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), geçen yıl 65.3 milyon insanın evinden olduğunu ve çoğunluğunu savaştan kaçanların oluşturduğu bu kişilerin sınırlara yaklaştıkça duvarlar, geçit vermez yasalar ve yabancı düşmanlığıyla karşılaştıklarını açıkladı.

Son beş yılda yüzde 50 artış gösteren ve 2014 yılında 59.5 milyon olarak gerçekleşen bu rakam, dünyada her 113 kişiden birinin mülteci, sığınmacı veya kendi ülkelerinde evlerinden olduğu anlamına geliyor.

UNHCR tarafından yayınlanan bir raporda rakamların Suriye, Afganistan, Burundi ve Güney Sudan'daki çatışmalarla beraber daha çok arttığı belirtilirken, toplam mülteci sayısının 21.3 milyon olduğu ve bunun yarısını çocukların oluşturduğu belirtildi.

'Çözmezseniz, sorunlar size gelir'

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi basın toplantısında, "Akdeniz'i geçerek Avrupa sahillerine gelen mültecilerin kendileriyle beraber taşıdıkları mesaj şu; siz sorunları çözmezseniz, sorunlar size gelecektir" dedi.

"Zengin ülkelerdeki insanların bunu anlaması için bu kadar sürenin geçmesi acı verici," diyen Grandi, "Sorunları çözmek için harekete, siyasi harekete ihtiyacımız var. Mülteci akımlarını engelleyebilmek için en önemli şey bu olur" diye konuştu.

Rapora göre sanayileşmiş ülkelerde 2015 yılında sığınma başvuruları rekor seviyeye çıkarak 2 milyon oldu. Bu rakamın 100,000'ini ailelerinin yanında olmadığı veya ailelerinden ayrılmış çocuklar oluştururken, bu rakam 2014'ün üç katı ve tarihin en yüksek seviyesi olarak gerçekleşti.

Her üç sığınma isteği yapandan birisinin Suriyeli olduğu Almanya 441,900 sığınma isteğiyle listenin başını çekerken, ABD 172,700 ile ikinci sırada geldi. ABD'ye başvuruların çoğunluğunu Meksika ve Orta Amerika'daki mafya ve uyuşturucu bağlantılı çatışmalardan kaçanlar oluşturdu.

Gelişmekte olan bölgeler hâlâ dünya mülteci nüfusunun yüzde 86'sını ağırlarken, burada liderliği 2.5 milyon Suriyeli ile Türkiye yapıyor. Türkiye'nin ardından Pakistan ve Lübnan geliyor.

'Herkes sorumluluğu paylaşmalı'

Grandi, çatışmalardan veya zulümden kaçan mültecilerin gittikçe artan bir oranda duvarlar veya yabancı düşmanlığıyla karşılaştığını söyledi.

Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatmalarının ardından Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) sayıları milyonu bulan göçmen ve mültecinin Avrupa'ya girişini durdurmak için mart ayında anlaşmaya vardı. Türkiye ve Balkan ülkelerine ve Avrupa'ya geçen yıl bir milyona yakın göçmen ve mülteci giriş yaptı.

Yunanistan ve İtalya'nın sınırları içinde sıkışıp kalan ve diğer AB ülkelerine gitmeyi bekleyen 160,000 mültecinin Birlik ülkelerine yerleştirilmesini öngören tasarıda da ilerleme kaydedilemedi. Şu ana kadar sadece 2,406 mülteci AB ülkelerine yerleştirildi.

Filippo Grandi bu yeniden yerleştirmelerle ilgili, "Avrupa için B Planı yok. Avrupa, sığınma isteyen insanlar almaya devam edecek" diyerek, herkesin sorumluluğu paylaşması gerektiğini belirtti