Eximbank'tan Libya'ya 250 milyon dolarlık kredi

Tunus'a 500 milyon dolarlık kredi sağlayacak olan Eximbank Libya'yı da boş geçmedi. Bakan Çağlayan Libya için de 250 milyon dolarlık kredi desteği sağlanacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TRABLUSGARP - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dün açıkladığı, Türk Eximbank'ın Tunus'a vereceği 500 milyon dolarlık kredi desteğinin ardından, Türk Eximbank'ın Libya için de 250 milyon dolarlık kredi desteği sağlayacağını belirtti.
Bakan Çağlayan, "Libya'ya gelirken elimiz boş gelmedik. Türk Eximbank'ın Libya devletine açtığı ve tamamı kullanılabilir olan 250 milyon dolarlık Eximbank kredi desteğiyle beraber geldik" dedi.
Rixos Hotel'de düzenlenen "Türkiye-Libya İş Forumu"nun açılışında konuşan Çağlayan, 1,5 ay önce de burada olduğunu, bakanlığı dönemindeki 125'ten fazla yurt dışı seyahatinin 10'dan fazlasını da Libya'ya yaptığını söyledi.
Türk müteahitlere çağrı
Toplantı öncesi Libya Sağlık Bakanıyla bir araya geldiğini dile getiren Çağlayan, devrim sırasında Türkiye'nin sağlık konusunda Libyalılara verdiğini desteği anımsattı.
Libya'daki sağlık kuruluşlarının inşaatlarının tamamlanmasına verdiği önemin altını çizen Çağlayan, Libya'da iş yapan Türk müteahhitlere şöyle seslendi:
"Belli seviyeye gelmiş, inşaatları yüzde 50'yi aşmış olan sağlık tesislerinin biran önce bitirilmesi noktasında müteahhit firmalara sesleniyorum. Bugünden tezi yok, yarına hazır olup, gelip işlerinizin başına dönün. İnşallah buradaki sağlık kuruluşlarını süratle, biran evvel bitirerek, Libyalı kardeşlerimizin tedavilerinin artık kendi ülkelerinde olacağı bir alt yapıyı beraber gerçekleştirelim."
Gelirken elimiz boş gelmedik
Çağlayan, iki ülke arasında çifte vergilendirmenin kaldırılması anlaşması ve DEİK toplantılarına süratle başlanmasına verdikleri öneme işaret etti.
Türk müteahhitlerin ücretsiz onaracağı 22 binanın denetimlerini yapacaklarını anlatan ve Türk Eximbank'ın da her zaman olduğu gibi Libya'nın yanında olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:
"Gelirken elimiz boş gelmedik. Türk Eximbank'ın Libya devletine açtığı ve tamamı kullanılabilir olan 250 milyon dolarlık Eximbank kredi desteğiyle beraber geldik. Bu kredi mekanizmasında Eximbank'ın öngördüğü bankaların vereceği teminat yeterli olacak. Libya devletini bu konularla meşgul etmek istemiyoruz.
Bu 250 milyon dolarlık krediyi Libyalı kardeşlerimizin Libya'da yapacağı yatırımlarda, kullanacağı sabit sermaye yatırımlarında makine-teçhizatta kullanmaları halinde Türkiye'den aldıkları ürünleri, 10 yıldan başlayan vadelerle alma imkanına kavuşacaklar.
Yine aynı şekilde sizlerin tüketim ihtiyaçlarında yapacağınız alımlarda ise bu kredi çok küçük faizlerle 2 yıla kadar vadeyle kullanılabilecek. Bu krediyi az bulursanız dükkan sizin, bu 250 milyon doları arttırmaya hazırız.
Bu konularda ilginizi çekebilir