”Eylemlere katılan çocuklar 23 yıl hapis istemiyle yargılanıyor”

DTP'li Türk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "ya sev ya terk et" anlamına gelecek sözlerinin olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "eylemlere katılan çocukların 23 yıl hapis istemiyle yargılandığını" belirterek, "Hükümet olarak gidin araştırın. Bu çocukların ailelerinden biri mutlaka cezaevindedir, bir yakını dağdadır" şeklinde konuştu.

Türk, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "ya sev ya terk et" anlamına gelecek sözleri olduğunu söyledi. "Eylemlere katılan çocukların 23 yıl hapis istemiyle yargılandığını" belirten Türk, Yargıtayın, "Örgütün çağrılarına göre yapılan her mitinge katılan kişinin örgüt üyesi gibi cezalandırılması gerekir" şeklinde karar aldığını bildirdi.

Türk, "Bu ne anlama geliyor? Demokratik gösteri ve protestolarda bulunan insanlar, örgüt üyeliğinden yargılanıp cezalandırılacak. Bu gidişle, öyle görünüyor ki meydanlarda mahkemeler kurarak milyonları yargılayacaklar. 12 Eylül rejimini andıran bu yaklaşım sözüm ona darbeci çizgiye karşı mücadele ediyor görünen AKP'nin, aslında bizzat kendisinin darbecilerden geriye kalır bir yanının olmadığını ortaya koyması açısından anlamlıdır. AKP Türkiye'sinde, demokrasinin, özgürlüklerin ne hale geldiğinin fotoğrafıdır bu" diye konuştu.

Çocukların suçunun sadece taş atmak olduğunu ileri süren Türk, bunların sokağa çıkma nedenlerinin araştırılmasını, buna yönelik çözüm politikaları üretilmesi gerektiğini savundu.

"O çocukların bir yakını dağdadır"

Hrant Dink cinayeti katil zanlısı Yasin Hayal'in bomba atmak suçundan 3, çocukların ise 23 yılla yargılandığını anlatan Türk, şunları söyledi:

"Bu kadar çarpık bir adalet anlayışı olabilir mi? Bu nasıl bir zihniyettir? Susurluk aydınlığa çıkartılıp, sorumluları yargılandı mı? Şemdinli;nin failleri yargılanabildi mi? Bu mu adaletiniz Sayın Başbakan? Siz halkı böyle mi kucaklayacaksınız? Ülkeyi topyekün bir cezaevine dönüştürerek mi insanları kazanacaksınız? Çocuklara 23 yıl ceza isteyerek mi dağa çıkışları önleyeceksiniz?

Hükümet olarak gidin araştırın. Bu çocukların ailelerinden biri mutlaka cezaevindedir, bir yakını, akrabası öldürülmüştür. Bir yakını dağdadır. Bu çocuklar tankların tüfeklerin ortasında namluların gölgesinde yaşıyor, büyüyor. Bir gece babası evden alınıp götürülmüş ve bir daha haber alınamamıştır. Ya da annesi, abisi gözleri önünde işkenceye maruz kalmıştır. Çocuklar bu koşullarda yetişiyor, büyüyor."