”Eylül itibariyle Libya ile STA'yı gerçekleştirmiş olacağız”

Devlet Bakanı Çağlayan, Libya Kamu İşleri Bakanı Matuk'la görüşmesinde yıl sonunda Libya ile ticaret hacminin ikiye katlanacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Eylül ayı itibariyle Libya ile Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) gerçekleştirilmiş olacağını bildirdi.

Bakan Çağlayan, Libya Kamu İşleri Bakanı Matuk Muhammed Matuk ve beraberindeki heyet ile görüştü. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak açıklama yaptı.

Çağlayan, yaptığı açıklamada, Libya ile geçen yıl 1,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşıldığını ve bu rakamın 1,1 milyar dolarının Türkiye'nin Libya'ya ihracatının oluşturduğunu belirtti. Libya'ya ihracatın yüzde 50'nin üzerinde artış kaydettiğini anlatan Çağlayan, ilk 6 ay, 2008 yılında Libya'ya gerçekleştirilen ihracat kadar ihracat yapıldığını söyledi.

Yıl sonunda Libya ile ticaret hacminin ikiye katlanacağını belirten Çağlayan, "İnşallah 5-10 milyar dolarlar seviyesine ulaşacağız" dedi.

Bakan Çağlayan, Libya ile STA konusunda görüşmelerin sürdüğünü de ifade ederek, 7-8 Eylül'de Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan bir heyetin STA'da son gelinen nokta üzerinde çalışmalar yapmak üzere Libya'ya gideceğini bildirdi. Bakan Çağlayan, "Ümit ediyorum ki Eylül ayı itibariyle Libya ile STA'yı gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Libya ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması konusunda çalışmalar yapmak üzere iki ülke heyetlerinin bir araya gelmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirten Çağlayan, Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki ile ilgili anlaşma konusunda çalışmaların sürdürülmesinde mutabakata vardıklarını söyledi.

Çağlayan, bu 3 çalışma ile karşılıklı ticaret hacminin daha da artacağının altını çizerek, Türk müteahhitlik firmalarının Libya'da 9 milyar dolarlık taahhüt üstlendiğini kaydetti.

Libya'da 10-12 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımlarının ihalelerinin gerçekleştirileceğini de belirten Çağlayan, hedeflerinin Türk firmalarının bu ihalelerinin tamamını üstlenmesi olduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan, iki ülke arasında müteahhitlik konusunda üstlenilen projeler nedeniyle geçmişten gelen alacak sorunlarının bulunduğunu da hatırlatarak, alacaklar konusunun çözümlenmesi için görüş birliğine varıldığını da ifade etti.

Alacak sorununun karşılıklı anlayış ve özveri ile rahatlıkla çözülebileceğini belirten Çağlayan, bu noktada öncelikle alacak sorunu yaşayan ve hayatta kalan firmaların tespit edileceğini bildirdi. Çağlayan, Libya tarafının da Türkiye'den talep ettiği alacaklarını resmi belgelerle tevsik edeceğini söyledi.

Libya Kamu İşleri Bakanı Matuk Muhammed Matuk, Bakan Çağlayan'ın tüm söylediklerine gönülden katıldığını ifade etti.

Konuk Bakan, bir gazetecinin Libya'nın Manavgat Suyu konusundaki taleplerine ilişkin sorusu üzerine, 10 yıldır Türkiye ile bu konuda görüşmeler yaptıklarını ve fizibilite çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlattı.

Libya'nın birkaç tankerle suyun naklini yerinde görmek istediğini anlatan Konuk Bakan Matuk, "Dolayısıyla pratik olarak bunu yaptığımızda teorik ile pratik arasındaki farklar ortaya çıkacaktır. Başarılı olursak Türk tarafı ile uzun vadeli bir anlaşma için müzakerelere başlayacağız" diye konuştu.

Irak, Türk firmalarının alacaklarını ödeyecek

Irak Ticaret Bakanlığı'na mal satan Türk firmalarının birikmiş alacaklarının bulunduğunu ifade eden Çağlayan, bu konuda Irak makamlarının yoğun çaba gösterdiğini ve başta Türk firmaları olmak üzere, ek bütçe hazırlanarak, alacakların ödeneceğini söylediğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, Irak, Türk firmalarının alacaklarının ilk kısmını önümüzdeki bir hafta içinde, kalan kısmını da bir ay içinde ödeyeceğini bildirdi.

Irak'ta 500 bin konut, 4 bin okul ve hastanenin yapılması projelerinin bulunduğunu anlatan Çağlayan, Türk firmalarının bu projelerde yer alması için görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Bakan Çağlayan, dün yaptıkları temaslarda su konusunun da gündeme geldiğini ancak açıklama yaptıklarında, Iraklı bakanların durumu anladığını belirtti. Çağlayan, Türk firmalarının Irak'tan yaklaşık 150 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.

Orta Vadeli Program'ın ne zaman açıklanacağına ilişkin soru üzerine de Çağlayan, ilgili bakanların bu konuda çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Çağlayan, konunun kendisini ilgilendiren bölümünün ihracat ve ithalat olduğunu kaydederek, 2009 yılı için ihracat rakamını 104 milyar dolara revize ettiklerini hatırlattı.