F-35 imzası IDEF'te atıldı

Yeni nesil savaş uçağı F-35'in üretimine ilişkin anlaşma Lockheed Martin ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından IDEF'te imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Mehmet KAYA

İSTANBUL - İstanbul'da önceki gün kapılarını açan 11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda, 5. nesil savaş uçağı F-35'in imza töreni gerçekleştirildi. Karadeniz Salonu'nda yapılan törende Savunma Sanayi Müsteşarlığı adına Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, Lockheed Martin şirketi F-35 Programı Entegrasyon ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı adına ise Steve O'Brayn imza attı. Törene Lockheed Martin F-35 Lightining 2'nin uluslararası üretiminde ve gelişmiş Türk SOM mühimmatının geliştirilmesinde katkıları bulunan ve böylelikle Türkiye'de binlerce istihdam sağlayan ALP Havacılık, ASELSAN, AYESAŞ, FOKKER ELMO, HAVELSAN, KALE Havacılık, MIKES, ROKETSAN, TUSAŞ ve TÜBİTAK SAGE firmaları katıldı.

F-35'in medya sunumunu gerçekleştiren Steve O'Brayn, programın gerçekleştirilmesinde Türk sanayisinin önemli katkıları olduğunu belirterek, "Geçmişte program sıkıntılar yaşadı ama 3 yıldır planlarımız doğrultusunda ilerleyebildik. Programımızdaki işleri zamanında bitirmeye ve maliyeti düşürmeye odaklandık. Program için 7 bin uçuş saatini ve 4 bin uçuşu, yakın bir tarihte tamamladık. Bize toplamda 65 uçak üretimi için sipariş veren Amerikan Hava Kuvvetleri'ne bu yıl 7 uçak teslim ettik. Bu yıl 36 uçak daha teslim etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

ALP Havacılık, F-35 uçak gövdesinin yapısal parçaları, asambleleri, iniş takımları bileşenleri ve motor için F135 titanyum entegre kanat motorlarını üretirken, ASELSAN, elektro optik hedef sisteminin parçası olan gelişmiş optik bileşenler için üretim yaklaşımları geliştiren ve F-35 CNI cihazı üzerine Northrop Grumman'la birlikte çalışacak. Projede, AYESAŞ, F-35'in füze uzaktan kumanda ara birimi ve panoromik kabin ekranının elektronik kartlarının tedarikçisi olarak görev alırken, FOKKER ELMO da tüm merkezi kablo sistemleriyle TAI'yi destekleyecek.
HAVELSAN'ın Türkiye'deki eğitim sistemlerinin geliştirilmesinde rol aldığı projede, ROKETSAN ve TUBİTAK SAGE ile birlikte F-35'te dahili olarak kullanılacak hassas güdümlü Stand-Off Füzesi'nin geliştirme, entegrasyon ve üretimini yürütüyor.

KORKUT seri üretime hazır

DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baykul ilk kez sergiledikleri KORKUT alçak ve orta irtifa hava savunma topunun seri üretime hazır olduğunu açıkladı. FNSS paletli zırhlı platformu üzerinde, 35 mm top olarak tasarlanan yeni sistemin yine ASELSAN üretimi arama, tespit ve teşhis radarı ile birlikte kullanıldığını kaydetti. Baykul, ASELSAN'ın dünyanın en büyük 50 savunma sanayi firmasından biri olmayı hedeflediğini kaydederek, bu hedefe kısa süre içinde ulaşabileceklerini belirtti.

Fuarda, ASELSAN'ın Endonezya kamu şirketi Pt. Len'e telsiz üretimi konusunda teknolojik destek vermesine yönelik anlaşma da imzalandı. İlk etapta 3 milyon dolar ile başlayacak anlaşmaya göre ASELSAN, Pt. Len'e taktik telsizlerin üretim teknolojisini devredecek. Bu yeteneğe dayalı olarak Endonezya'da ASELSAN telsiz sistemlerinin üretimi gerçekleştirilebilecek. Bu durumda anlaşmanın kapsamının 50 milyon dolara kadar çıkabileceği kaydedildi.

Roketsan'dan yeni nesil Gökkuşağı

IDEF 2013'te ilk kez sergilenen ürünlerden biri de ROKETSAN alçak-orta irtfa hava savunma füzesi oldu. Ürüne ilişkin DÜNYA'ya bilgi veren Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar, ASELSAN ile birlikte yürütülen 6.5 yıllık geliştirme projesinin 2. yılında olduklarını ve bu yıl güdüm kiti olmadan roketin ateşleme ve uçuş denemelerinin gerçekleştirileceğini kaydetti. Yaşar, 2017-2018'de projeyi tamamlamayı planladıklarını vurguladı.
Roketsan ve TÜBİTAK Bilgem, düşük teknolojili mevcut lazer güdüm sistemleri yerine yeni nesil lazer güdümü geliştirecek. Gökkuşağı adı verilen yeni ürün, halen lazer güdümü kullanan Cirit ve Lumtas gibi bütün Roketsan ürünlerinde mevcut sistemlerin yerine geçecek. Ayrıca MK-81, 82 ve 84 tipi bombaların lazer güdümlü kitlerinde de kulanılabilecek.

HÜRKUŞ-C ve R-300 görücüye çıktı

DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, geliştirme safhasında bulunan R-300 insansız helikopterin gelecek dönem en önemli taktik araçlardan biri olacağını söyledi. R-300'un sistem geliştirmeleri için hazır bir platform üzerinde çalışıldığını, ancak özgün tasarımlı bir platformun da TAI'de çalışmalarının sürdüğünü belirten Dörtkaşlı, Emniyet, AFAD gibi sivil toplum kuruluşlarının ürün ile yakından ilgilendiklerini açıkladı.
Dörtkaşlı, ATAK helikopterinde de son aşamaya gelindiğini ilk ATAK helikopterinin Haziran sonuna kadar TSK'ya devredileceğini belirtti. TAI yetkilileri, yerli taktik insansız hava aracı ANKA'nın Emniyet'in ihtiyaçlarına göre farklı unsurları içeren bir versiyonunun Emniyet tarafından da alınmak istendiğini kaydetti.