Fabrikaya yaklaşma engeline tepki

Örgütlenen işçilere fabrikaya 100 metre yaklaşmama cezası verilmesine tepki gösteren ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı İnanç, "Anayasa işverenden büyüktür" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, örgütlenme çalışması yürüten sendikacıya, fabrikaya 100 metreden daha fazla yaklaşmama kararının Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayarak, “Anayasal hak, işverenin keyfine göre eğilip bükülemez” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Murat İnanç, Beks Çorap İçgiyim işyerindeki örgütlenme çalışmalarında, işverenin “sendikal faaliyet yürütülüyor” diye şikayette dahi bulunduğunu belirterek, “Örgütlenme çalışmalarımız sırasında, birçok kez iyi niyetli olmayan, işverenlerle karşılaştık. Alın terlerini akıtan namuslu işçilere karşı her türlü korkutma, hatta işten çıkarma tehditleri savuran işverenleri de gördük. Ancak, Anayasa’yı ihlal suçu işlerken yargıyı oyuna getirmeye çalışanı ilk kez görüyoruz” dedi.

İnanç, “Mevcut kararı, Anayasamız ortadayken bir ‘değerlendirme kazası’ olarak görüyoruz, ötesine inanmak istemiyoruz. Örgütlenme özgürlüğüne saygı duymayan işverenin oyunu bitmez ama biz hak’tan yanayız. Haklarımız alın terimizden ve Anayasa’dan geliyor. Anayasa işverenden büyüktür” dedi.

İnanç, örgütlenme ve sendikal üyeliğin Anayasal hak olduğunu hatırlatarak, kararı alan mahkemenin bunu göz ardı edip, bir asayiş sorunu gibi yaklaştığını, yargının üst makamlarından kararın bozulacağına emin olduğunu vurguladı. İnanç, “Anayasal hak, işverenin keyfine göre eğilip bükülemez. Çünkü biz Anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Yargımızın hiçbir safhasının işveren oyunlarına alet olmayacağının bilincindeyiz” görüşünü vurguladı.