Faiz yükseldi, borsa inişe geçti

Enflasyondaki artış ve yurtdışındaki düşüş yurtiçinde yatırımcıyı satışa yöneltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Güne dengeli başlayan yurtiçi piyasada öğleden sonra satış baskısı arttı. Faizler ve kur yükselirken, borsada yön yeniden aşağı döndü. Enflasyondaki artış ve yurtdışındaki düşüş içeriyi etkileyen unsular oldu.

Kahire'de gösterilerin yapıldığı Tahrir Meydanı'nda silah seslerinin yükselmesi ve protestoların sürmesi, kendi dinamiklerine dönmeye çalışan piyasaların dikkatini dağıtıyor. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası beklendiği gibi faizde değişiklik yapmazken, Başkan Trichet, enerji ve emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle enflasyon üzerinde kısa vadeli yukarı yönlü baskı görmeye devam edildiğini açıkladı.

Bugün yurtdışındaki satışlar, alternatif piyasadaki yükselişten dolayı geri çekilen İMKB'de düşüşü hızlandırdı. 65 bin 600 bölgesinden geri dönen endekste, banka hisseleriyle 63 bin 600 bölgesine gelindi. Borsa kapanışını 1579 puan düşüşle 63727 puandan yaparken, hisse senetleri ortalama yüzde 2.42 değer kaybetti. Gün sonunda 2.53 milyar liralık işlem hacmi oluştu.

Faiz yüzde 8.3 seviyesine çıktı

Türkiye'de enflasyon yıllık bazda yüzde 4.9'a gerilemesine karşın, aylık bazda piyasa beklentilerini aştı.  Ocak ayında TÜFE'de yüzde 0.29, ÜFE'de yüzde 1.05 civarında artış beklenmesine karşın, TÜFE yüzde 0,41, ÜFE yüzde 2,36 arttı.

Faiz cephesinde enflasyon verileri sonrası yükseliş gözlendi. Sabah yüzde 8.01 seviyesini test eden 7 Kasım 2012 vadeli gösterge kıymetin bileşik getirisi yüzde 8.11 seviyesinden kapattı. Satışların öğleden sonra da devam etmesiyle gösterge faiz valörlü işlemlerde yüzde 8.3 seviyelerine yükseldi.

Dolar 1.60'a geri geldi

Öte yandan Euro/Dolar yüzde 1'in üzerinde düşüşle 1.3630 sent seviyelerine çekildi. Pariteye bağlı seyrine devam eden Dolar/TL ise öğleden sonra 1.60 seviyelerini test etti. Serbest piyasada dolar 1,5980, euro 2,1760 liradan kapandı. Interbank piyasada Dolar'da en iyi alış/satış 1.5970/1.5990, Euro'da en iyi alış/satış 2.1745/2.1796 düzeyinde yer alıyorlar.

 * * *

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.