Faizler artık iyi bir seviyeye geldi kredi ihtiyacınızı ertelemeyin

VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, "Daha da iner beklentisiyle kredi taleplerini ertelemenin doğru olmadığını" belirterek, "Faizler iyi bir yere geldi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, bankacılık sektöründe faiz oranlarının oldukça düşük seviyeye indiğini belirterek, faizlerin daha da düşeceği beklentisinin yersiz olduğunu söyledi. Kalkan, "Faiz oranları iyi bir seviyeye geldi. ‘Daha da iner’ diye kredi taleplerinin ertelenmesi doğru değil diye düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Süleyman Kalkan, bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranının 2012 yılı sonunda yüzde 106’yı aşmasının, dışarıdan fon akışının zayıflamasıyla olumsuz bir gelişmeye yol açmayacağını savundu. Kalkan, "İçeride mevduatın ortalama vadesi hala oldukça düşük seviyelerde.  Bankacılık sektörü dışarıdan getirdiği uzun vadeli kaynağı yine uzun vadeli projelerin finansmanında kullanıyor. Vadeler uzun olduğu için fon akışının zayıflaması halinde herhangi bir sorun yaşanacağını sanmıyoruz" diye konuştu.
 
VakıfBank bayan voleybol takımının ikinci kez Avrupa şampiyonluğunu kazanması dolayısıyla, takımın yöneticilerinin de katıldığı toplantıda elde ettikleri başarıyı değerlendiren Genel Müdür Süleyman Kalkan, gazetecilerin VakıfBank’a ve sektöre yönelik sorularını da yanıtladı. Kalkan, VakıfBank’ın son üç yılda hızlı ve istikrarlı bir büyüme gerçekleştirdiğini, iyi seviyede bir karlılık yakaladığını ve karı bünyede bıraktığını söyledi. Kalkan, "2015 yılına geldiğimizde, İstanbul’a geldiğimiz tarihteki büyüklük itibarıyla önceki VakıfBank’ın yanına bir VakıfBank daha eklemiş olacağız" dedi. Kalkan, 2015 yılı için belirledikleri bin şube ve 15 bin çalışan hedefine 2014 yılı sonunda ulaşacaklarını kaydetti.
Bin şubenin 300’ünün İstanbul’da bulunacağını ve İstanbul’daki şube açığını kapatmaya yoğunlaştıklarını anlatan Kalkan, Anadolu’da da pazar paylarını artırmaya karar verdiklerini ifade etti.
 
"Büyük projeleri finanse edeceğiz"
 
Süleyman Kalkan, son olarak 2012 Aralık ayında 915 milyon dolarlık 10 yıl vadeli sermaye benzeri tahvil ihracı gerçekleştirdiklerini belirterek şu bilgileri aktardı:
"Bu kaynağı, proje ve yatırım kredileri olarak kullanmayı planlıyoruz. Bu yıl proje ve KOBİ kredilerine ağırlık vermeyi ve uzun vadeli yatırımları finanse etmeyi amaçlıyoruz. Plasman genişlememizin üçte birini yabancı kaynaklı proje krediler, üçte ikisini ise bireysel ve KOBİ kredilerine ayırmayı planlıyoruz. Proje kredilerinde geçen yıllarda enerji ve turizm gibi sektörler yoğunluktaydı. Bu sene üçüncü boğaz köprüsü, Gebze Körfez geçişi gibi önemli projeler var."
 
"Katılım bankacılığının karşılığına bakıyoruz"
 
[PAGE]
 
"Katılım bankacılığının karşılığına bakıyoruz"
 
Süleyman Balkan, VakıfBank’ın katılım bankacılığı yapması konusunun henüz netlik kazanmadığını da söyledi. "Katılım bankacılığı ticari bir iş olarak baktığımız alanlardan biri. Burada modeli iyi kurgulamak lazım" diyen Kalkan, ticari olarak karlı buldukları alanlara girebileceklerini, katılım bankacılığını da bu kapsamda değerlendirdiklerini ifade etti. Kalkan, "Ancak şu anda bu konuyla ilgili somut bir durum yok. Biz şu anda Amerikan bankaları üzerinden murabaha yapıyoruz. Pazar olarak anlamlı bir karşılığı varsa, biz de tabii onu değerlendiririz" değerlendirmesini yaptı.
 
"Yatırım kredilerine ayrı bakmak gerekir"
 
VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, geçen yılın ikinci yarısından itibaren artış yönlü bir seyir izleyen tahsili gecikmiş alacaklar oranının yılın ikinci yarısından itibaren azalacağını tahmin etikleri de kaydetti.
Banka olarak bu yıl 17’ler civarında bir kredi büyümesi öngördüklerini vurgulayan Kalkan, "Yalnız burada proje ve yatırım kredilerine farklı bakmamız lazım. Uzun vadede cari dengeye olumlu katkı sağlayacağı için, aksine bu alanların desteklenmesi lazım" dedi. Kalkan, ihracatçıların ihracat ve yatırım kredilerinde maliyeti azaltacak şekilde pozitif ayrıcalık taleplerine ilişkin bir soruya da "Konu, Türkiye Bankalar Birliği’nde görüşüldü ve ortaya çıkan öneriler ilgili otoritelere iletildi" yanıtını verdi.
 
Şubelere voleybolcu adayı yağıyor
 
Genel Müdür Süleyman Kalkan, ikinci kez Avrupa Bayanlar Voleybol Ligi şampiyonluğunu elde eden VakıfBank Voleybol Takımı’na verdikleri desteğe sosyal sorumluluk olarak baktıklarını da söyledi. Kalkan, takımın başarılarının VakıfBank’ın marka değerine de olumlu katkı sağladığını belirtti. Takımın başarısının voleybol sporunun gelişmesine de katkı sağladığını vurgulayan Kalkan, 40’ı lisanslı 160 sporcuları bulunduğunu, bunlara eğitim ve barınma olanağı da sağladıkları bilgisini verdi. Anadolu’da yılda yaklaşık 300, İstanbul’da ise 500 genç kızı takip etiklerini ve yılda ortalama 20 genci altyapıya aldıklarını anlatan Süleyman Kalkan, "İlgi o kadar yoğun ki, çok sayıda aile çocuklarını bizim takıma göndermek için şubelerimize başvuruyor, şubelerimizden de bu konuda her gün çok sayıda telefon alıyoruz" diye konuştu. Takımın İtalyan antrenörü Giovanni Guidetti de, elde etikleri başarıda pek çok oyuncuyla uzun yıllardır beraberliğe dayanan istikrarlı yapı, güçlü oyuncular ve istikrarlı bir desteğin önemli rol oynadığını söyledi.  Gudetti, "Avrupa’ın önemli takımlarının teknik adamları bizi arayıp VakıfBank’ta oynaması için sporcu önerisinde bulunuyor. Gerçek bir takım ruhu oluşturduk ve herkes bizim takım ruhumuzu konuşuyor" dedi.