Faizler tekrar yükselmeye başlayabilir

Murat BERK / Yapı Kredi Yatırım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçen hafta başındaki yorumlarımızda piyasalar açısından volatilitenin yükseleceği zor bir hafta olabileceğini ifade etmiştik. Gerçekten de piyasalarda Yunanistan ve Çin'deki gelişmelere duyarlılığın yüksek olduğu volatil bir hafta yaşandı.

Perşembe günü Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) yeni bir plan sunması piyasalarda iyimserliği artırdıysa da AB'den hafta sonu gelen cevap bu iyimserliğin biraz erken ve fazla olabileceğini düşündürüyor.
Nitekim AB'nin Yunanistan'ın sunduğu bu teklif ile tatmin olmadığı anlaşılıyor ve Yunanistan'a değişik reformları parlamentodan geçirmesi için 72 saatlik bir zaman tanıdığını görüyoruz.

Haberlerde yer aldığı kadarıyla bu şartlara ve yapılması gerekenler listesine baktığımızda özellikle bazı maddelerin Yunanistan açısından uygulanmasının zor olabileceğini düşünüyoruz. Çıkan haberlere göre Atina'nın kabul ettiği koşulların arasında KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu var. Ayrıca, IMF Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. Böylece IMF'yle birlikte diğer Troyka kurumları; AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası heyetleri Atina'ya dönecek ve kurumları yerinde denetleyecek. Yunanistan Troyka'nın olurunu almadan mali konularda tek başına hareket edemeyecek.

Sonuç itibariyle piyasaların önümüzdeki günlerde özellikle Yunan hükümetinin, AB'nin cevabına vereceği tepkiye duyarlı olacağını düşünüyoruz. Bu şartların Yunanistan Parlamentosu'ndan geçmesi durumunda ise bu belirsizlik nedeniyle de baskılandığını tahmin ettiğimiz, G3 (ABD, Japonya ve özellikle Alman) bono faizlerinin tekrar yükselmeye başlayabileceğini düşünüyoruz. Bu da bizim gibi faizlere duyarlı piyasalar açısından dikkate alınması gereken bir durum.