Falcon 9 başarıyla yörüngeye ulaştı

Başarıyla fırlatılan Amerikan SpaceX şirketinin roketi yörüngeye oturdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Astronotları gelecekte uzaya taşıyacak Amerikan SpaceX şirketinin Falcon 9 adlı roketi ilk uçuşunu başarıyla yerine getirdi.

Merkezi Kaliforniya'da bulunan SpaceX şirketinin yetkilileri, NASA'nın desteğiyle geliştirdikleri roketin başarıyla fırlatıldığını ve yörüngeye oturduğunu belirttiler.

Roketi Nisan'da fırlatma rampasında inceleyen ABD Başkanı Barack Obama, uzaya ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) astronot taşınması işinin özel sektöre verilmesini istediğini söylemişti. Uzmanlar, Falcon roketinin şu anda bu işi yapabilecek tek füze olduğunu belirtiyorlar.

Falcon roketinin insanları taşımasına izin verilmeden önce performansını ve güvenilirliğini ispat etmesi gerekiyor.

Maliyeti asgariye düşürmek için motorları bile tekrar kullanılabilir malzemelerden üretilen Falcon 9, ilk uçuşunda, tırmanış sırasında mühendislik performans verilerini toplayan 3,6 metre çapındaki küt burunlu bir kapsülle uzaya fırlatıldı.

İlerideki uçuşlarda bu kapsüle UUİ'ye gönderilecek erzak ve malzeme yüklenecek.

Geçmişteki denemelerde ilk uçuşlarını yapan roketlerde yüksek başarısızlık oranı göze çarpıyor. Son 20 yılda ilk uçuşlarını yapan roketlerin üçte ikisi başarısız olmuştu.

NASA, 2008'de SpaceX şirketine 12 uçuş için 1,6 milyar dolarlık ihaleyi vermişti. UUİ'ye ikmal için ilk SpaceX uzay aracını fırlatma tarihi Aralık 2010 olarak belirlenmişti.

SpaceX, dünyanın özel girişime ait ilk sıvı yakıtlı ve düşük maliyetli roketini, 3 fırlatma girişiminin ardından, 2008'de başarılı fırlatma işlemiyle yörüngeye oturtmayı başarmıştı.

Merlin adı verilen yeni tür hidrokarbon motoruyla 10 dakikadan az bir sürede yörüngeye ulaşabilen dünyanın ilk ticari roketi, aynı zamanda şimdiye kadar üretilen ilk yarı yeniden kullanabilir füze olma özelliğini de taşıyor.    

Falcon ailesinin en küçük bireyi olan ve 570 kilo yük taşıma kapasiteli Falcon 1'in en önemli özelliği şimdiye dek üretilen en düşük maliyetli uzay aracı olması.    

Falcon ailesinin en büyüğü olan 53 metre yüksekliğindeki 25 ton yük taşıyabilen Falcon 9'u geliştiren SpaceX şirketinin ve şu an eBay'ın sahibi olduğu internet ortamında elektronik ödeme sistemi PayPal'ın da kurucusu olan Elon Musk, internet sayesinde kazandığı milyonlarca doları uzay çalışmalarına harcamasıyla tanınıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir