Fed altını omuzladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

Geçtiğimiz hafta altın, hem ABD'nin enflasyon verilerinin lehine açıklanması hem de ülkenin Merkez Bankası FED'in faiz politikası sayesinde kademeli olarak 1140 dolar/ons'u test etti. Wall Street'te riskli varlıklarla paralel hareket eden altın, Euro/dolar paritesini de arkasına alarak haftayı yüzde 2.20 getiriyle bitirdi. Diğer kıymetlilerin de kazandırdığı haftada, Euro/dolar paritesi son gün kırmızıya geçti.  

Altın hafta ortasına kadar 1105 - 1110 dolar/ons'luk dar bantta FED'i beklerken, hafta ortasında ABD’nin tüketici fiyatları beklentileri karşılayamayarak, Ocak ayından bu yana ilk kez düşüş kaydetti. Enflasyonun yokluğu yıllardır bir sorun olmaya devam ederken, FED’in para politikasının ayaklarından birini dayadığı parametre olarak, yüzde 2 hedefini ise ıskaladı. Diğer yandan MBA piyasa, satın alma ve refinans endekslerinde geçen haftaya göre ekside kalınması; altın pozitif fiyatlandı. Sarı maden, 1125 dolar/ons’u test etti. Perşembe günü altın FED sayesinde fiyat bandını biraz daha yükseltti. Asyalı yatırımcılar ise FED’e karşı tepkisizdi. Diğer piyasalarda az çok FED fiyatlaması yapılmasına rağmen, Asya piyasası pek oralı olmadı diyebiliriz. FED kararı, faizleri sabit tutma yönündeydi. Yetkililer, 'yakın dönemde küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin, bir şekilde ekonomik aktiviteleri engelleyeceğine' dair yorumlarıyla 9’a 1 oyla faizleri aynı seviyede bıraktı. Bu durumun, son zamanlarda Çin ekonomisindeki belirsizlik ve finansal dalgalanmadan kaynaklandığı açıkça görülüyor. Diğer yandan ABD’de hem konut başlangıçları hem Philadelphia Fed endeksi oldukça düşük açıklandı. İşsizlik başvuruları, beklentilerin aksine gerilese de, diğer gelişmelerin gölgesinde kaldı. Altın, hızla tepki vererek 1134.15 dolar/ons'u kaydetti.  Cuma günü, bir hamle daha yapan altın 1138.28 dolar/ons kapanışla yatırımcısına yüzde 2.75 kazandırdı. Gümüş yüzde 3.66, platin yüzde 0.9 ve paladyum yüzde 1.73 değer kazandı.  Ham petrol'de de yükseliş gözlenirken Dolar yüzde 0.4 yükseldi.

Altın 1140 dolar/ons direnç seviyesine yaklaşarak umutları alevlendirdi ancak sonrasında yükselişini devam ettirebilmesi için daha radikal gelişmelere ya da teknik alımlara ihtiyacı var. Bu hafta içinde alım yönünde gelen ilk sinyalde yeni pozisyon açılabilir.