Feribotlar yurda döndü

Libya'daki yaklaşık 3 bin Türk vatandaşı, iki ayrı feribotla Türkiye'ye getirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MARMARİS - Libya'nın Bingazi Limanı'ndan aldığı yolcularla yola çıkan "Orhan Gazi-1" ve "Osman Gazi-1" feribotu Marmaris Limanı'na giriş yaptı.

Libya'daki Türkleri yurda getirmek üzere Bingazi Limanı'ndan yola çıkan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) bağlı iki feribottan Orhan Gazi-1  ve Osman Gazi-1 feribotu, yaklaşık 20 saat süren bir yolculuğun ardından Marmaris Limanı'na ulaştı.

Marmaris'e önce ulaşan "Orhan Gazi-1" feribotunu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Muğla Valisi Fatih Şahin ve Marmaris Kaymakamı Serdar Polat karşıladı. Feribottan çıkış yapan yolculara karanfil veren iki bakan, hasta olan yolcularla da yakından ilgilendi. Ayrıca, Aksaz Deniz Üssü'nde görev yapan ve yolcuları karşılamak üzere limanda bulunan askerleri Bakan Yıldırım "merhaba asker" sözleriyle selamladı.

Feribottan ilk olarak 8 aylık Zeynep isimli bebekleriyle inen Ömer ve Sema Acar çifti tahliye operasyonu dolayısıyla yetkililere teşekkür ederek, "1,5 yıldır Derne'de yaşıyorduk. Özellikle son günlerde sıkıntılar yaşadık. Bu süreçte Libya halkının bize gösterdiği yakın ilgi alaka nedeniyle onlara minnettarız. Ülkemize geldiğimiz için çok mutluyuz" dediler.

Nilüfer Arıkan ise 17 aylık bebeği Batuhan ile Türkiye'ye döndüğünü anlatarak, "Eşim Harun Trablusgarp'ta kaldı. Biz memleketimize dönmemin sevincini yaşarken eşimin orada kalmasının burukluğunu yaşıyorum" diye konuştu.

Her iki feribotla toplam 59 yabancı 3 bin 28 Türk vatandaşı yurda getirildi. Türk yolculardan memleketlerine gitmek isteyenler, limanda hazır bekletilen otobüslerle önceden belirlenen 62 kente gönderildi. Yolcuların otobüs ile tahliyesinde yaklaşık 250 kişi ile Aksaz Deniz Üssü'nde görevli askerler görev yaptı.

Feribotta, bulunan yabancı uyruklu yolcular, Türklerin yakın ilgisi ve misafirperverliğine teşekkür ettiler.  Feribottan çıkan yolcuların acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, limanda kurulan 2 sahra hastanesinde sağlık durumu iyi olmayan hastalara ilk tıbbi müdahaleler yapıldı. Kızılay tarafından kurulan 14 çadırda sıcak çorba ve çay ikramında bulundu. Feribottan inen yolcuların pasaport işlemlerinin hızla tamamlanması amacıyla Dalaman ve Bodrum-Milas Havalimanı'ndan geçici görevle Marmaris Limanı'na getirilen 48 pasaport polisi, Marmaris gümrüğünde oluşturulan 18 pasaport kontrol noktasında görev yaptı.

Öte yandan, Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden "Ankara", Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya hareket etti.

Yıldırım ve Akdağ Marmaris'e gitti

Bakan Yıldırım, Marmaris Limanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızın tahliyesi başladı. Şu anda süratle devam ediyor. Binden fazla vatandaşımızın giriş işlemleri tamamlandı. Otobüslere intikal ettiriliyor ve kalacakları otellere naklediliyorlar. Geriye kalan vatandaşlarımızın giriş işlemleri süratle yapılacak" diye konuştu. Yıldırım, şöyle konuştu:

"Herhangi bir olumsuzluk yok. Her şey yolunda gidiyor. Tabi vatandaşlarımızın orada yaşadığı olaylar, onun verdiği bir stres var üzerlerinde. Ayrıca yolda bilhassa Girit'ten sonra kuzeye doğru ciddi bir havaya girdiler, onun verdiği bir rahatsızlık var. Onun dışında bir şey yok. Moralleri gayet iyi. Sağ salim memleketlerine geldiler. Sevdiklerine kavuştular."

Tahliyeden sonra feribotların gerekli hazırlıkları yapacaklarını ve personel değiştireceklerini belirten Bakan Akdağ, "Feribotlar hazır olmasından sonra tekrar Libya'ya rotalarına devam edecekler. Hangi şehirden alıp, nereye taşıyacağı konusu daha sonra kendilerine talimatlandırılacak. Çünkü oradaki vatandaşlarımızı Libya içerisindeki güvenli alanlara toparlanması işlemi var. Onlar bu arada yapılıyor. Buradan alacakları talimata göre yanaşacakları liman kendilerine verilecek. Tahliye edilecekleri limanı da o zaman belirleyeceğiz" diye konuştu. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise feribotla gelen 60'a yakın vatandaşın muayeneye ihtiyaç duyduğu için sağlık çadırlarında uzman kişiler tarafından muayene edildiğini söyledi. Akdağ, yolcularda, genelde kalabalık yaşam sırasında görülen nezle grip benzeri hastalıklar olduğuna dikkati çekti.

343 işçi İstanbul'a geldi

Libya'da iki ayrı firmada çalışan toplam 343 Türk işçi İstanbul'a getirildi.

Doğuş Holding, kiraladığı özel bir uçakla, Libya'da Sirte Al-Tahady Üniversitesi kompleksi inşaatında çalışan 168 çalışanını İstanbul'a getirdi. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na gece saatlerinde inen uçaktaki işçileri, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve holding görevlileriyle işçilerin aileleri karşıladı.

Libya'nın Trablus kentinde faaliyet gösteren Sistem İnşaat ve Anayurt İnşaat şirketlerinin 175 işçisi de özel uçakla İstanbul'a getirildi.

Doğuş Holding'in Sirte'de bulunan 372 işçisinin de önümüzdeki günlerde özel uçaklarla Türkiye'ye getirileceği bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir