Feyzioğlu'ndan "çatı aday" yorumu

TBB Başkanı Feyzioğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday seçilmesine ilişkin, "Temelden yükselen bir binanın üzerine çatı örersiniz. Önce çatıyı kurup sonra altına temel atmaya çalışırsanız o çatılar pek dayanıklı olmaz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimleri için çatı aday arayışıyla lgili olarak, "Temelden yükselen bir binanın üzerine çatı örersiniz. Önce çatıyı kurup ondan sonra altına temel atmaya çalışırsanız o çatılar pek dayanıklı olmaz" dedi.

Feyzioğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şubesi ile Eğitim-İş şubesinin düzenlediği "Demokrasi ve Hukuk" konulu konferans için geldiği Denizli Barosu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Parlamenter demokrasilerde cumhurbaşkanları halk tarafından seçilemez"

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı konusundaki bir soru üzerine Feyzioğlu, Türkiye'de parlamenter hükümet sisteminin geçerli olduğu bir rejimin olduğunu, parlamenter demokrasilerde de cumhurbaşkanlarının halk tarafından seçilemeyeceğini savundu.

Feyzioğlu, şöyle konuştu:

"27 milyon oyla seçilen Cumhurbaşkanı, başbakanın da üzerinde etkili olur"

"Çünkü cumhurbaşkanı halk tarafından seçildiğinde o cumhurbaşkanı, başbakanın da üzerinde etkili ve güçlü olur. Başbakan'ın iktidara gelirken yaklaşık 18-19 milyon oy aldığı bir ülkede, cumhurbaşkanının yaklaşık 27 milyon oyla seçildiğini düşündüğünüzde fiilen cumhurbaşkanı başbakanın üzerinde bir otorite haline geliyor.

Cumhurbaşkanının nereden olduğu burada önemli değil. Önemli olan cumhurbaşkanının böyle bir fiili bir güçle donatılması. Fiili güçle donatılan cumhurbaşkanı, aynı zamanda hukuki sorumluluk ve siyasi sorumlulukla da yüklenmelidir. Oysa cumhurbaşkanının gensoru ile düşürülmesi mümkün değil. Hukuki cezai sorumluluğu yok, yani yargılanamaz. Bu sebeple de parlamenter demokrasilerde cumhurbaşkanına hem dokunulmazlık verilir ve buna karşılık da hiçbir şekilde sistemde etkin rol oynamasına izin verilmez."

"Seçimin iki turlu olduğu gözden kaçtı"

Muhalefetin cumhurbaşkanlığı için çatı aday arayışı sorulan Feyzioğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminin iki turlu olduğunun gözden kaçtığına dikkati çekti.

"O çatılar pek dayanıklı olmaz" 

Zaten iki turlu seçimlerde ikinci turun çatıyı oluşturduğunu dile getiren Feyzioğlu, şöyle devam etti:

"Temelden yükselen bir binanın üzerine çatı örersiniz. Önce çatıyı kurup ondan sonra altına temel atmaya çalışırsanız o çatılar pek dayanıklı olmaz. İki turlu seçimler, tabanın çatıyı inşa etmesi için öngörülmüş seçimlerdir.

'Nasıl bir adayımız olsun' diye çalışmaya başlamak biraz geç kalmışlık

Muhalefetin ne yapacağını anlatması için zamana ihtiyaç vardır. O sebeple tesadüflere bırakılmış seçimlere artık yer olmamalıdır. Sanıyorum çağdaş demokrasilerde muhalefetler seçimlere kaybettikleri seçimin ertesi günü hazırlanmaya başlarlar. Yani 2014'ün ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını gazeteden öğrenmiş gibi son anda 'nasıl bir adayımız olsun' diye çalışmaya başlamak biraz geç kalmıştır."

Bu konularda ilginizi çekebilir