Fezlekeler TBMM'de
Aralarında HDP eş genel başkanlarının da bulunduğu 5 HDP'li milletvekili hakkındaki fezlekeler Meclis Başkanlığına ulaştı.
HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş, Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, Hakkari Milletvekili Selma Irmak ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in 'Yasama Dokunulmazlıklarının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi', TBMM Başkanlığı tarafından Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na sevk edildi.
Dosya, "gelen kağıtlar" içinde de yer aldı.
Bu dosya ile birlikte Meclise gelen dokunulmazlık dosyası sayısı 453'e ulaştı.
Süreç nasıl işleyecek?
Karma Komisyon'un başkanı, dokunulmazlık dosyalarını incelemek üzere ad çekme suretiyle beş üyeli bir hazırlık komisyonu oluşturuyor. Hazırlık Komisyonu ilgili bütün belgeleri inceleyip gerekirse o milletvekilini dinliyor ve raporunu göreve başlamasından itibaren en geç bir ayda veriyor.
Bu rapor Karma Komisyon'da da bir ay içinde sonuçlandırılıyor. Komisyon sürecinin tamamlanmasının ardından ise Karma Komisyon dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar alırsa, fezlekeler TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek, dokunulmazlıkların kaldırılması için oylama yapılıyor. Bu oylamada oturuma katılanların yarısının bir fazlası oy ile milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılabiliyor.
AK Partili Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop da yaptığı açıklamada Karma Komisyonun bir ay içerisinde toplanması gerektiğini dile getirerek, dokunulmazlık dosyalarının 2.5 ay geçmeden Meclis Genel Kurulu'na inmesinin zor olduğunu söylemişti.
Dokunulmazlıklar konusunda MHP, AK Parti'ye yakın bir çizgide durup "terörle mücadele" çerçevesinde HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini savunurken, HDP ile CHP ise bazı vekillerin değil, kaldırılacaksa 550 milletvekilinin hepsinin dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini belirtiyor.
Davutoğlu'ndan açıklama
HDP'lilerin dokunulmazlık dosyalarının Meclis'e sunulmasına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi:
"Kürsü dokunulmazlığı demokrasinin olmazsa olmaz şartlarındandır ve Meclis kürsüsünde herkes fikrini açıkça ifade etme özgürlüğüne sahiptir ama bu kürsü, dokunulmazlığı istismar edilerek maşeri vicdanı, toplumumuzun temel değerlerini ve özellikle son dönemde terörle verilen mücadelede ortaya çıkan ortak vicdanı rahatsız eden ve teröristleri kutsayan, yapılan eylemleri mazur gören, 29 canımızı kaybettiğimiz bir saldırıdan sonra dahi bu tavrını sürdürenlerin tutumlarının dokunulmazlık içinde değerlendirilmesi mümkün değil. Bu çerçevede istişarelerimizi de sürdürüyoruz, Meclis Başkanımız ile de bu konuyu görüşeceğim ve bazı temaslarımız da olacak."