Fidye yazılımı TeslaCrypt yeniden ortaya çıktı
İnternet ortamındaki zararlı yazılımlar konusundaki uyarılarını sürdüren Comodo ekibi; TeslaCrypt adlı fidye yazılımının yeniden ortaya çıkarak internet kullanıcılarını tehdit ettiğini belirledi.
Yeşim ARDIÇ
ANKARA - Comodo’dan yapılan açıklamada, geçen yıl ortaya çıkan, kötü üne sahip olmasına karşın çabucak yaygınlaşan TeslaCrypt fidye yazılımının kendisine karşı oluşturulan güvenlik duvarını yeniden aşmaya başladığı belirtilerek, “Öyle ki; TeslaCrypt geliştiricileri kendi hatalarını düzeltti ve zayıf yönlerini kapattı, böylelikle TeslaCrypt fidye yazılımını yenilemiş oldular” ifadeleri kullanıldı.
İlk sürümlerine göre daha fazla bilgi sızdırılmasına olanak tanıyan ve ele geçirdiği her bir bilgisayarı TeslaCrypt botnet noktasına çeviren bu yeni sürümün daha tehlikeli olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“RSA 4096 şifrelemesi ve yeni sürümde özel anahtarın (dosyalarınıza erişmek için kullanmanız gereken kod), söz konusu makinelerden alınarak host sunucuya taşınması ile bu sürümü kırmak, basitçe, imkânsız.”
Comodo'nun Default Deny Platformu ile tüm kötü amaçlı yazılım türleri engellenerek ve bilinmeyen dosyalara (kötü amaçlı yazılım olma ihtimali söz konusu olan) ilişkin tehditleri otomatik olarak önlediği belirtilen açıklamada,
“TeslaCrypt ve Cryptolocker gibi tüm fidye yazılımlarının önüne geçiliyor.Yani, sözkonusu kötü amaçlı yazılım oldukça tehlikeli olsa bile, Comodo'nun sağladığı korumayla, bu durum bir sorun olmaktan çıkıyor. Comodo tehdit önleme sisteminin özelliği; sistemin tüm bilinmeyen dosyaları (iyi veya kötü) tehdit önleme alanı içinde çalıştırması. Bu sırada bulut tabanlı karar hizmeti olan Valkyrie ile dosyalara ilişkin karar so derece hızlı şekilde alınabiliyor. Dosyanın iyi amaçlı olduğuna karar verildiğinde, dosya tehdit önleme alanından çıkarılıyor. Dosyanın kötü amaçlı olduğuna karar verildiğinde ise; zararlı yazılımın "işe yaraması" için erişmesi gereken kaynaklara ve altyapıya erişimi engelleniyor ve sisteminiz korunmuş oluyor” ifadeleri kullanıldı.
Comodo Kurumsal Ürünler Başkan Yardımcısı John Peterson ise şunları söyledi:
“Uç noktalarda kötü amaçlı yazılımların izole edilmesine yönelik geleneksel çözümler default-allow ve sanallaştırma, ya da sandbox teknolojisini kullanmaktadır; bu ise ilk makinenin ele geçirilmesine olanak tanımaktadır. Comodo'nun yaklaşımı ise bundan tamamen farklıdır; Comodo, patent bekleyen tehdit önleme teknolojisini kötü amaçlı yazılım sorununa uygulayarak iyi, kötü veya bilinmeyen tüm çalıştırılabilir dosyaların güvenli bir alanda çalıştırılmasına olanak sağlar. Comodo daha sonra her bir çalıştırılabilir dosyayı analiz ederek ya geçişine izin verir (iyi dosya), ya da siler (kötü dosya); böylece performans etkilenmez ve daha da önemlisi, uç nokta ve ağ her daim korunur ve güvenli kalır”
TeslaCrypt ne yapmıştı?
TeslaCrypt fidye yazılımı geçen yıl oraya çıktığında; internetde salgın bir hastalık gibi yayılarak; bilgisayarlara bulaşıp dosyaları kilitleyerek fidye talebinde bulunarak büyük hasara yol açmıştı. Daha sonra, endüstri bu duruma, ters mühendislik yoluyla zekice üretilmiş, virüse maruz kalan kullanıcıların kilitli dosyalara yeniden erişebilmek için ödeme yapmaktan kaçınmalarını sağlayan çözümler ile yanıt vermişti.