Fındığın alternatifi yine fındık!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ORDU'DAN / Murat GÜRSOY

ordu@dunya.com

Bugün fındığın merkezi konumundaki Ordu ve Giresun illerinde üreticiler maalesef alınan kararlar siyasetçiler tarafından uygulanmadığı için her yıl son ana kadar terlemeye devam ediyor. Düşünün 1983 yılında fındık dikim sahalarının sınırlandırılmasıyla ilgili çıkan yasa uygulanmadığı için bugün ülkemizin 48 ilinde fındık dikiliyor. Ülke olarak fındıkta 1 milyon kiloluk rekolteleri görmemize çok az kaldı. Zaten depolardaki fındık da bu rakamın üzerinde. Bu yıl yeni sezonla beraber fındık yine piyasada kendine yön arayacak.

İşte yıllarca söyledik. Gelin fındık Ordu'nun ve Giresun'nun hem ekonomik hem de coğrafi gerçeği. Bu bölgede fındığın alternatifi yine fındık çünkü bölgede erozyon bile fındıkla önleniyor. Ordu ve Giresun'dan göçler fındık sayesinde önleniyor. İspanya hükümetinin çiftçilere köylerini terk etmemeleri için maaş bağladığı günleri de gördük. Bizim istediğimiz devletin orman arazisine ağaç dikenlerin fındıklarının sökülmesi. Çünkü onların her diktiği fındık Ordu ve Giresun insanının masasından alınan ekmek anlamına geliyor. Oysa Batı Karadeniz'in güzel ovalarında yılda 5-6 kez değişik üretimler yaparak fındıktan daha fazla para kazanmaları da mümkün. Devletimiz, batıda 240 bin dönüm arazisine sahip çıksa bu iş çözülecek ve Giresun ve Ordu insanı mağdur olmaktan kurtulacak.

Artık mutlaka Ordu ve Giresunlular gerçek üretici olarak saptanmalı ve destekleme modeli uygulanarak Doğu Karadeniz'den göç riski ortadan kaldırılmalıdır. Ordu ve Giresun valilerinin toplantılarında her şeyi açıkça anladıklarını biliyoruz. İnanıyorum ki bu konuda bölgenin gerçeğine uygun bir rapor valilerimiz kanalıyla Ankara'ya sunulacaktır. Hükümet ve bölge milletvekilleri fındığın Ordu ile Giresun için önemini çok iyi bildiği için valilerimiz sorunlarını anlatmakta zorlanmayacaklardır. İşte bu yüzden, ilimize geleli çok kısa bir süre geçmesine rağmen bölgemiz için hayati öneme sahip konulara hemen sahip çıkmasıyla bizleri çok mutlu eden Ordu Valisi Ali Kaban'dan Giresun'la fındık, OR-Gİ Havaalanı, yaylalar gibi konularda başlatılan bu güzel işbirliğini sürdürmesini istiyoruz. Her şey daha güzel Ordu için diyoruz.