Fındık şikayet değil 'çözüm' bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU'DAN / Murat GÜRSOY

[email protected]

Garanti Bankası ve DÜNYA Gazetesi işbirliğinde gerçekleştirilen ve artık geleneksel hale gelen Garanti Anadolu Sohbetleri, en son Giresun'da yapıldı. Toplantının en önemli konusu ise fındık oldu.

Toplantı, fiyatların hala açıklanmamış olmasının getirdiği gerginlikle zaman zaman üretici kesim ile ihracatçı kesimi karşı karşıya getirdi. Zaten toplantının bir gün öncesinde ziraat odalarının Başbakan'a yönelik açık mektubu, fındık ihracatçıları tarafından büyük tepki görmüş ve karşılıklı  açıklamalar yapılmıştı. Ancak fındıkta artık herkesin yüksek sesle söylediği bir gerçek, toplantıda tekrarlandı; Fındıkta arz fazlası sorunu ülkemiz aleyhine devam ediyor ve izlenen yanlış politikalar ülke içinde ve dünya genelinde fındık dikim sahalarının devamlı olarak gelişmesine neden oluyor. Bırakın bildiğimiz ülkeler olan Gürcistan'ı, Azerbeycan'ı; İspanya ve İtalya'nın yanı sıra şimdi de sadece Şili'nin 10 yıl içinde 120 bin ton fındık üretmeyi planladığı belirtiliyor. Tüm bunlar maalesef fındıktaki yanlış politikalardan kaynaklanıyor.

Yaptığımız yanlışlardan biri de Türkiye'nin fındığa geleneksel pazarlar haricinde yeni pazar arayışlarında bulunmaması. Bu konuda özellikle Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı Necdet Buzbaş'ın çikolata gerçeklerini ortaya koyan sunumu, çok dikkatimi çekti. Çünkü Buzbaş'ın bir özelliği de çikolata sektörünün içinde olması ve sektörü çok iyi bilmesidir. Söylediklerini sizinle paylaşmak isterim. Buzbaş, geleneksel pazarlar haricinde pazar bulmamız gerektiğini vurgulayarak, "Dünyada çikolata sektörünü inceleyip, çikolatanın hangi dallarında ne gibi gelişmeler var öğrenmemiz lazım. İncelemelerin ardından o alanlara yönelmemiz gerek" dedi. Gerek şekerlemenin gerek çikolatanın diğer kollarının çok iyi bir şekilde araştırılarak, müşteri odaklı bir çalışma yapmamız gerektiğini açıkça ortaya koydu.

Aslında toplantıdan çıkan sonuç şudur: Şikayet ettiğimiz şeyleri çözmek için zaman ayırsaydık, çoktan çözüme ulaşmıştık. Fındıkta arz fazlasını konuşuyoruz. Fındık dikim sahalarını sınırlandırmak için ilgili yasa 1983'te çıkımış ama sonuç, uygulama yok. Sorunlar büyümüş ve artmış. Sonuçta mağdur olan birinci bölge, Ordu ve Giresun çevresi olmuş. Bundan sonraki süreçte şikayetten çok çözümü ortaya koyan bir yaklaşım görmeyi umuyoruz.