Fitch, BNP Paribas'ın notunu düşürdü

BNP Paribas'ın "AA" olan uzun vadeli kredi notu "AA-" seviyesine düşürülürken, görünümü ise "durağan" olarak belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas'ın "AA" olan uzun vadeli kredi notunu "AA-" seviyesine düşürdü. Görünümünü ise "durağan" olarak belirledi.

Fitch'den yapılan açıklamada, BNP'nin uzun vadeli kredi notunun indirilmesinde bankanın 2009 yılındaki aktif kalitesinde bozulma ile sermaye rasyolarının benzer bankalarınkinin altında kalmasının etkili olduğu belirtildi.

BNP Paribas, ilk çeyrekte karını yüzde 46 oranında artırarak 2,283 milyar avroya çıkardığını açıklamıştı.

Japonya'ya not indirimi uyarısı

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Japonya'yı uzun vadeli kredi notunu düşürebileceği yönünde uyardı.

Kuruluşun Asya-Pasifik bölge müdürü Andrew Colquhoun yaptığı açıklamada, Japonya hükümeti tarafından güçlü ve sağlam bir mali konsolidasyon planı yapılmaması durumunda, ülkenin uzun vadeli kredi notunun düşürülme tehlikesiyle karşı karşıya bulunacağını belirtti.

Fitch, borçlanma seviyesi gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) iki katını geçen (yüzde 201) Tokyo'nun toparlanmada yeterince hızlı olamayacağını öne sürüyor.

Fransız gazetesi le Figaro'daki habere göre, Fitch'in açıklaması Japonya Başbakanı Naoto Kan'ın yüzde 5'le dünyanın en düşük seviyesinde bulunan tüketim vergilerini yüzde 10'a çıkarmayı planladıklarını duyurmasından yalnızca bir kaç saat önce geldi. Bu nedenle uyarının çok masum olmadığı belirtiliyor.

Fitch uyarısını ayrıca, Japonya Maliye Bakanının önümüzdeki üç yıl içinde uygulanması planlanan bütçe stratejisini açıklamasından bir kaç gün sonra yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir