Fitch, Turkcell'in notunu onayladı

Baskılar ve fiyat indirimleri, şirketin karlılık oranını geriletti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Turkcell'in uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden IDR notlarını "BBB-" olarak teyit etti. Her iki notun görünümü de durağan olarak belirlendi.

Şirketin notunun yüzde 56 piyasa payı ile pazardaki hakim konumunu yansıttığıını belirten Fitch, artan rekabet koşullarına karşın Turkcell'in güçlü kredi parametreleri ile komşu bölgelerdeki rakiplerinin önüne geçtiğini ifade ettti.

2007 yılından bu yana artan rekabet ve numara taşıma sürecinin Turkcell'in piyasa payı üzerinde çok büyük bir etki yaratmadığını belirten Fitch, bununla birlikte 2009 yılı faaliyetlerinin ekonomideki aşağı yönlü seyirden etkilendiğini dile getirdi. Fitch'in belirlemelerine göre düzenleyici otoriteden kaynaklanan baskılar, fiyat indirimleri gibi unsurlar nedeniyle şirketin karlılık oranının 2008 mali yılında yüzde 37 iken 2009 yılında yüzde 33.3 seviyesine gerilemesine neden oldu.

Kar marjı üzerinde artan  baskılara ve Ukrayna ile Belarus'taki uluslararası operasyonlarındaki nakit akışındaki daralmalara karşın Turkcell'in orta vadede düşük finansal kaldıraç oranları ile faaliyet gösterebileceği ifade edildi. Turkcell'in Avea ve Vodafone'un sert rekabetini orta vadede hissetmeye devam edeceğini ve bu rekabet nedeniyle muhtemel abone kayıplarının halen verilen not içinde hesaba katılmış olduğu ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir