Fotoğrafı kağıtta görmek trend oldu

Y kuşağının ilgisi girişimcileri harekete geçirdi, fotoğrafı kağıda basan firmalar hızla artmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI - İSTANBUL

Fotoğraf basma süreci artık unutuluyor derken fotoğrafı kağıtta görmek yeniden trend oldu. Girişimciler bu trendi görerek yeni işler yaratıyor... Fotoğraflar, günümüzde hızla dijitalleşti ve sosyal ağlara taşındı. Fotoğrafçılar da yapılan baskı işlemlerini, internet üzerinden sipariş alarak yapmaya başladı. Baskı sitelerinin dışında kullanıcıların Instagram profillerindeki fotoğrafları basmalarına olanak sağlayan Sosyopix, Pintinsta, Şipşak, Lukapu gibi girişimler de var. Bu girişimlerin sayıları ilgi gördükçe artmaya devam ediyor. 

Siparişler yüzde 40 arttı

Fotoev.com yetkilisi Mert Karaca, internet sitelerinin varlığı ile birlikte fotoğrafçılardaki yüksek baskı fiyatlarının düştüğünü ve ucuzlamayla birlikte insanların fotoğraf baskısına daha çok ilgi gösterdiğini belirtiyor. Artık evlerinden sipariş verip, evlerine kargoyla fotoğraf baskısı alabildiklerini kaydeden Karaca, “Baskı satışları geçen yıla göre yüzde 40 arttı” dedi. Fottom.com firma sahibi Sabit Cigizoğlu ise tüketiceliren yeniden fiziksel olarak fotoğraf saklamaya başladıklarını belirterek, “Satışlarda geçen yıla göre bu yıl ilk 3 ayda yüzde 35’lik bir artış var” dedi. Son dönemde fotoğraf albümlerinin yerini foto kitapların aldığı kaydeden Cigizoğlu, insanların albüme fotoğraf yerleştirmek yerine fotoğrafl arından oluşan bir kitap bastırmayı tercih ettiklerini ve fotokitaplara ilginin yoğun olduğunu ifade etti. 

Sosyal medyadaki fotoğraflar ile farklı ürünler sunan ağabey ve kardeşin ortak girişimi Sosyopix.com, son dönemde çok fazla talep görüyor. Sosyopix’te yer alan dekoratif ürünlerin de insanları cezbettiğini kaydeden Sosyopix kurucu ortaklarından Sezgi Abat, en çok talep gören ürünlerin başında Polaroid fotoğraf benzeri Polo Kartlar’ın geldiğini belirtti. Henüz 1 yılını doldurmayan Sosyopix’te 17 çeşit fotoğraf baskı ürünü bulunduğunu söyleyen Abat, aylık ortalama 70-75 bin adet fotoğraf ile ürün hazırladıklarını kaydetti. Müşteri yaş ortalamasının 18 ile 30 yaş arasında olduğunu belirten Abat, “Artık Y kuşağıda fotoğraflara fiziksel olarak dokunmak istiyor ve basmaya ilgi gösteriyor” dedi.

Fotoğrafı kağıtta görmek trend oldu

■ En küçüğü 9’a 13 boyutunda olan fotoğrafların adedi ortalama 0.30 TL’den başlıyor. 
■ En büyüğü 20’ye 20 boyutunda olan fotoğraflar ise 5 TL’ye basılıyor. 
■ Fotokitaplar, 10 TL’den başlıyor 200 TL’ye kadar uzanıyor. 
■ 50 fotoğraftan oluşan mini fotokitapların adedi 29 TL iken Polo kartların 36 tanesi 34 TL’ye satılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir