Fransa büyüme tahminini düşürdü

Fransa 2011 yılı için büyüme tahminini aşağı çekerken, bu yıla ilişkin tahminini değiştirmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS/STOCKHOLM - Fransa, 2011 yılı için büyüme tahminini yüzde 2'ye indirdi.

Fransız hükümetinden, Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin, Başbakan Francois Fillon ve Maliye Bakanı Christine Lagarde ile görüşmesinden sonra yapılan açıklamada, gelecek yıl için yüzde 2,5 olan büyüme tahmininin yüzde 2'ye çekildiği bildirildi.

Hükümet, bu yıl için yüzde 1,4 olan büyüme tahmininin ise değişmeyeceğini ya da bu tahmini de aşacağını belirtti.

Sarkozy, Fransa'nın bütçe açığının nasıl azalacağını görüşmek amacıyla Fillon ve Lagarde'dan, yaz tatillerini kesmelerini istedi.

Cumhurbaşkanlığının yazlık rezidansı Fort de Bregancon'da yapılan görüşmeden sonra yapılan açıklamada, büyüme seviyesi ne olursa olsun gelecek yıl bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 8'inden yüzde 6 oranına indirmenin ülke için "önemli bir amaç" olduğu belirtildi.

Kamu harcamalarının kısılacağını söyleyen ve KDV'nin, gelir vergisinin ve kurumlar vergisinin artırılmayacağı sözünü yineleyen Cumhurbaşkanı Sarkozy de, ancak, 10 milyar avro tutarındaki vergi muafiyetinin sonbaharda iptal edileceğini kaydetti.

Fransa'nın bu yıl yüzde 1,4 oranında büyüyeceği tahmini, Uluslararası Para Fonunun (IMF) tahminiyle aynı. Ancak IMF, Fransa'nın gelecek yıl yüzde 1,6 büyüyeceğini tahmin ediyor.

İsveç

Bu arada, İsveç hükümeti ise bu yıl için büyüme tahminini yüzde 4,5'e çıkardı.

Maliye Bakanı Anders Borg, bu yılın ilk yarısında ekonominin beklenenden daha hızlı toparlandığını, bu yüzden bu yıl için yüzde 3,3 olan büyüme tahminini yüzde 4,5'e revize ettiklerini söyledi.

Gelecek yıl için de yüzde 3,8 olan büyüme tahminini yüzde 4'e yükselttiklerini ifade eden Borg, İsveç'in, iç talep ve ihracat desteğiyle küresel finansal krizden hızla çıktığını, ancak dünyanın diğer kesimlerindeki finansal sorunların ekonominin ilerlemesinde yeni sorunlara sebep olabileceğini ifade etti.