FT Global 500'e enerji şirketleri damgasını vurdu

Financial Times, piyasa değerine göre dünyanın en büyük 500 şirketini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Financial Times'ın dünyanın en büyük şirketlerini belirlediği Global 500 listesini açıkladı. Enerji ve bankacılık gruplarının damgasını vurduğu listeye Türkiye'den Garanti Bankası ve Akbank girdi.

Financial Times, 2011 yılının Global 500 listesini açıkladı. Açıklanan listeye Amerikan enerji devi Exxon Mobil, geçen yıl PetroChina'ya kaptırdığı birinciliği geri aldı ve 417.16 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük şirketi koltuğuna oturdu. 326.1 milyar dolarlık değeriyle PetroChina bu yılın ikincisi oldu. Listenin üçüncü sırasında ise Apple firması yer alırken dördüncü Bank of China ve beşinci ise Brezilyalı Petrobas oldu. İlk 10 şirket arasında enerji sektörü ağırlığını koydu. Bankacılık ve petrol şirketlerinin hala listenin en değerli grubunu oluştururken, madencilik sektörü de bu yıl ciddi ilerleme kaydetti.

Global 200'de yer alan şirketlerin toplam piyasa değeri geçen yıla oranla yüzde 12 artarak 23.5 trilyon dolardan 26.2 trilyon dolara yükseldi. Listenin son sırasında yer alan şirketin değeri ise 19 milyar dolar olarak hesaplandı. Geçtiğimiz yıl 500'üncü şirketin büyüklüğü 16 milyar dolardı. Bankalar ve petrol üreticileri, sırasıyla 4 trilyon 436 milyar dolar ve 3 trilyon 836 milyar dolarlık büyüklük ile listenin en değerli sektörleri oldu. Geçen yıl listede dokuzuncu sırada bulunan madencilik sektöründe piyasa değeri ise yüzde 4.1 artarak 1.06 trilyon dolara çıktı ve sektör bu yılki listede beşinci sıraya yerleşti.

Liste, şirketlerin 31 Mart 2011 tarihi itibariyle piyasa değeri dikkate alınarak hazırlandı. Hesaplama, piyasa değeri ise hisse senedi fiyatıyla ve borsaya sürülen hisse senedi sayısının çarpımıyla elde edildi.

Türkiye'den Garanti ve Akbank da listeye girdi

Financial Times'ın yayımladığı listede 2 Türk şirketi de var. Garanti Bankası 19.6 milyar dolarlık piyasa değeriyle bu yıl 482'nci sırada, Akbank ise 19.4 milyar dolarlık değerle 494'üncü sırada yer aldı. Garanti geçen yılki listede 403., Akbank ise 407. sırada bulunuyordu. Listeye en üst sıradan giren bankacılık grubu 251 milyar doları aşkın piyasa değeriyle Industrial and Commercial Bank of China oldu. Bu bankayı, 232 milyar dolarla China Construction Bank takip ederken, her iki banka Global 500'in ilk on sırası içinde de kendine yer buldu. Otomotiv sektörüne bakıldığında, en büyük şirket geri çağırmalar ve ardından Japonya'daki deprem felaketiyle sarsılmasına rağmen Toyota oldu. Japon firmanın piyasa değeri 139.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gıda sektörünün en büyüğü 199.4 milyar dolarla Nestle olurken, bilgisayar ve yazılımda Microsoft 213.33 milyar dolarla kendi sektörünün lideri oldu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir