Futbol maçlarında polis sayısı artıyor

İstanbul Valisi Muammer Güler, sezon sonuna kadar polis sayısını artırmak için yeni bir çalışma yaptıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Valisi Muammer Güler, sezon sonuna kadar futbol maçlarında görev yapacak polislerin sayısını artıracaklarını, bununla ilgili Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın koordinesinde yeni bir çalışma yapıldığını duyurdu.

Vali Güler, katıldığı bir etkinlikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 'Şike soruşturması kapsamında gözaltına alınanlar arasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor oyuncularının da olduğunu, takımdan hafta sonu oynanacak maç için oyuncuların bırakılması taleplerinin bulunduğu'nun belirtilmesi üzerine Güler, şunları söyledi:

"Türkiye Futbol Federasyonu'nun yaptığı müracaat üzerine, İddaa oyunları üzerinde çeşitli manipülasyonların yapıldığı, sonuçların önceden ayarlanmaya çalışıldığı gibi birtakım iddialarla uzun süren bir çalışma yapıldığı, Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı yönetiminde bir projeli operasyon, bunun Almanya'da devam eden ayağı da var, Alman polisinin yaptığı çalışma da var, birleştirilerek dün çeşitli illerde 49 kişi gözaltına alınmıştı. Onların bir kısmı savcılık talimatıyla ifadesi alınarak serbest bırakılmıştı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sözü geçen futbolcu ve antrenörleri bu sabahleyin 5 kişi, Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Bugün savcılığın yapacağı işleme göre sonucu belli olacak. Tabii ki savcının yapacağı işlemin ancak sonucunu bekleyebiliriz. Maçı etkileyecek bir durum yok"

Operasyonun sürdüğünü belirten Güler, başka gelişmeler olursa savcılığın talimatına göre gerekli işlemlerin yapılacağını kaydetti. Vali Güler, bugün öğleden sonra İstanbul İl Spor Güvenlik Kurulu'nun hafta sonu oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe Turkcell Süper Lig müsabakası ile İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Bursaspor müsabakasıyla ilgili tedbirleri de görüşeceğini hatırlatarak, "Biz derbi maçlarında daha önce aldığımız kararlar doğrultusunda hem özel güvenlik görevlilerinin sayısını artırıyoruz hem de görevlendirdiğimiz polislerin sayısını artırıyoruz. İstanbul Olimpiyat Stadı'nda Büyükşehir Belediyespor'un oynayacağı maçla ilgili ilave tedbirlerini de devreye soktuk" şeklinde konuştu.

5149 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun 5. ve 6. maddelerine göre stat içindeki güvenlik tedbirlerinin alınmasının tamamen spor kulüplerinin uhdesinde bulunduğunu ve bu tedbirlerin özel güvenlik marifetiyle alındığını spor kamuoyunun bilmesini istediğini vurgulayan Güler, şöyle devam etti:

"Sezon sonuna kadar biz polislerimizin sayısını artıracağız. Bununla ilgili yeni bir düzenleme de gündemde. Spordan Sorumlu Devlet Bakanımızın koordinesinde yeni bir çalışma yapılıyor. Bu konudaki zafiyetlerin tespiti yapıldı, biz yine de hem saha içinde hem de stat dışındaki en iyi tedbirleri alacak şekilde güvenlik güçlerimizin sayısını artıracağız. Ama prensip olarak stat, saha içindeki güvenlik önlemlerini alma yetkisi spor kulüplerindir. Bu konuda sayıları artırmalarını bekliyoruz. Ayrıca statlar içerisindeki kamera sistemlerinin geliştirilmesi konusunu da hem futbol federasyonundan hem de spor kulüplerinden beklediğimizi de ifade etmek isterim"

Muammer Güler, Galatasaray-Fenerbahçe maçında güvenlik görevlisi sayısının artırılıp artırılmayacağına ilişkin bir soruya da "Derbi müsabakaları için zaten sene başında 1200'ü Çevik Kuvvet polisi olmak üzere 2100 polis ve 850 güvenlik görevlisi olmasıyla ilgili bir prensip kararı almıştık. Bunun artırılacağına inanmıyorum, zaten bu sayı yeterli olacaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir