Futurallia ile KOBİ'ler dünyaya açılacaklar

KOBİ'lere yönelik uluslararası iş geliştirme forumu olan Futurallia, bu yıl ilk kez Türkiye'de düzenleniyor. Futuralli ile firmalar en az 20 farklı ülkeden katılımcılarla iş bağlantısı sağlayabilecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Taylan BÜYÜKŞAHİN
 
İSTANBUL - İlk olarak 1990 yılında Fransa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen Futurallia İş Forumu, bugüne kadar Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın farklı kentlerinde düzenlendi. KOBİ'lere yönelik dünyanın en büyük ve profesyonel uluslararası eşleştirme ve iş geliştirme platformlarından biri olan Futurallia, bu yıl ilk kez Türkiye'de düzenleniyor. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nin (İDTM) ev sahipliğinde düzenlenecek olan foruma, yurtiçinden ve yurtdışından katılım oldukça yoğun. 
Uluslararası bir network ağı oluşturmak için 2000 yılında Futurallia Association ağının kurulduğunu söyleyen İDTM Genel Müdürü Haluk Kanca, bugün birliğin 30'u aşkın ülkede KOBİ'lerden ve uluslararası ticari kuruluşlardan oluşan birçok üyesi bulunduğunu belirtti. Son yıllarda Türk firmalarına Futurallia'ya katılmaya teşvik ettiklerini ifade eden Kanca, görüşmeler sonrası bu yılki forum için anlaştıklarını kaydetti. Foruma katılım ücretinin 425 lira artı KDV olduğunu anlatan Kanca, "Şu anda 280 yerli, 120 yabancı katılımcı firma var. Son başvuru tarihi 8 Mayıs'a kadar bu rakam 700'ü aşar. Yarı yarıya yerli ve yabancı katılımcı sayısı olur diye düşünüyoruz. Çünkü yabancı katılımcılar genellikle başvuruyu son ay yapıyorlar" dedi.
 
'Firmaları kendileri seçiyorlar'
Fututallia'ya bağlı ülke delegasyonlarının, kendi ülkelerinde firmalara Futurallia tanıtımı yaptığını aktaran Kanca, "Daha sonra katılımcı firmalar, bir data sistemine kendi bilgilerini giriyorlar. Bu bilgileri en başta delegasyon liderleri görüyor, katılımcı firmalar görmüyor. Burada amaç, katılımcı sektöre göre delegasyon liderinin kendi ülkesinde aynı sektörden firmalara tanıtım yapması. Mesela, Türkiye'den 20 tekstil firmasının katılım yaptığını gören Fransa delegasyonu, oradaki tekstil firmalarına gidiyor. 8 Mayıs'a kadar firmalar, diğer katılımcı firmaları görmeyecek. O tarihte, katılımcı firmaların özelliklerini göreceği bir kataloga ulaşabilecekler internet sitemizden. Forumda görüşmek isteyeceği firmaları seçecek. Burada en önemli nokta, katılımcı firmalar görüşme yapacakları yabancı firmaları kendileri seçecekler. Bu seçimler sonrası eşleşmeler yapılacak. İsteyen firmalara tercümanlar verilecek ücretsiz olarak" şeklinde konuştu. 
 
Burkina Faso'dan yoğun katılım
Şu ana kadar 20 ülkeden kayıt yapıldığını belirten Kanca, en çok katılımın Avrupa'dan olduğunu dile getirdi. Kanca, "Özellikle Fransa ve Belçika çevrelerinden katılım var. Avrupa'dan sonra Afrika'dan katılım yoğunluğunu görüyoruz. Özellikle Burkina Faso'dan 50'ye yakın firmadan katılım var. Bu durum, organizasyonu bir Afrika forumu mu yapıyor? Hayır. ABD'den de katılım var, Kanada'dan daÖ Afrika'nın ikinci yoğun katılım yapılan bölge olması bizi de sevindiriyor. Gelişen pazarlar, hızlı büyüyen ülkeler çünkü" dedi.
Forumun yapılacağı iki gün boyunca 7-8 bin görüşme olacağını vurgulayan Kanca, masalarda yarım saatlik toplantılarla toplamda firmaların 16 görüşme yapabildiğini aktardı. Futurallia'nın KOBİ'ler için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Kanca, "KOBİ'lerin yapılarına baktığınızda, kurumsal çizgilerini oturtamadıkları için dış ticaret noktasında hata yaptıklarını görüyoruz. Bu nedenle Futurallia öenmli. Dünyanın en az 20 ülkesinden seçilmiş iyi firmaları karşılarında görecekler.  Sadece mal alıp satabilecekleri görüşmeler değil, Türkiye'de yatırım veya ortaklık yapmak isteyen firmalarla da görüşme şansları olacak. Bir know-how edinebilecekler. Dolayısıyla firmalarımız yeni müşteriler bulabilecekler ve ortaklıklar kuracaklar. Dünyada belli pazarlarda daralmalar var. Belli pazarlarda da büyük gelişimler var. Sahip oldukları pazarlar daralan firmalar, bizim üzerimizden yeni pazarlara ulaşabilecekler. KOBİ'ler dışında büyük ölçekli şirketlerden, holdinglerden de katılımlar oluyor. Bu da KOBİ'ler için önemli" diye konuştu.
 
'Güven çok önemli'
Dış ticaret yapmak isteyen firmalar için güvenin çok önemli olduğunu anlatan Kanca, sözlerine şöyle devam etti: "Firmalar güvenecekleri insanlarla çalışmak isterler. Birincisi, yabancı firmalar belirli masraf yaparak buraya geliyorlar. Bunun karşılığını almak isterler. İkincisi, katılımcı firmalar ülkelerinin ticaret odaları gibi kurumlarına üye firmalardır. Öyle her isteyenin katıldığı bir organizasyon değildir. Bunlar yüzde 100 olmasa da bir güven sağlar. Ama yine de firmalar kendi sorgulamalarını mutlaka yapmalıdırlar."