G20 Hazırlıkları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Timuçin GÖKDEMİR

Toronto' da Haziran ayının son hafta sonunda gerçekleştirilecek G20 toplantısının hazırlıkları son hız devam ediyor. Başta Federal hükümet olmak üzere, Eyalet hükümeti ve Toronto belediyesi kurulmuş olan çeşitli organizasyon komiteleri vasıtası ile toplantının tüm detaylarını tasarlıyor, en küçük bir aksaklık çıkmaması için kılı kırk yarıyorlar.

Toplantının Toronto'nun şehir merkezindeki Metro toplantı ve gösteri merkezinde yapılacak olması nedeniyle ciddi zorluklar yaşanıyor tabi. Onlarca gökdelende çalışan yüz binlerce insanı doğrudan ilgilendiren, başta güvenlik olmak üzere diğer önlem ve uygulamalar Haziran ayının son haftasını Toronto'lular için yaşanılmaz kılacağa benziyor. Kentin bu bölgesine düzinelerce güvenlik kamerası yerleştirilmiş durumda. Toplantı merkezi çevresindeki yollar da toplantı süresince tümüyle trafiğe kapalı olacak.

Öncelikle Toronto şehir merkezine giriş ve çıkışlar kesinlikle özel izine bağlı olacak. Bunun yanı sıra belirli bazı noktalar ise sadece özel yetkili birimlerce kullanılabilecek. Şehir merkezi Atlı, bisikletli ve yaya polislerce sürekli gözetim altında tutulurken, keskin nişancılar, bomba imha ekipleri ve kimyasal silah uzmanları da görevlerinin başında olacaklar.

Göl kenarındaki toplantı merkezinin hemen karşısında bulunan yerleşim binalarında yaşayan "mahalle sakinleri" hala yetkililerden bilgi almaya çalışıyorlar, Arabalarını nasıl çıkaracaklar, ya da hiç değilse kendileri nasıl girip çıkacaklar evlerine!

Toplantı merkezine 3 blok mesafedeki tüm cadde ve sokaklarda bulunan çöp kutuları ve gazete satış kutuları daha şimdiden kaldırılmaya başlandı bile.

Öte yandan kamuoyunda bu toplantının Kanada'ya veya Torontoya ne gibi faydaları olacağı konusu da ayrı bir tartışma konusu haline gelmiş durumda. Organizasyon için harcanan milyon dolarların hiç uğruna harcanmış olacağını savunan hayli büyük bir topluluk var.  Tabi buna karşın Toplantının hemen öncesinde B20 adı altında iş dünyasının gerçekleştireceği toplantılardan Kanada'nın ciddi boyutlarda fayda edineceğine inananlar da az değil.

Yine de Toronto'nun para piyasasının kalbi olan bir noktada böylesi yüksek güvenlik gerektiren bir toplantının yapılacak olması, özellikle para piyasalarında boy gösteren bu firmaları bu süreçte ne kadar para kaybedeceklerinin hesabını yapmaya yöneltti. Ana binası bu güvenlik çemberinin içinde bulunan Toronto borsasının toplantı haftası operasyonlarını sürdürebileceği hala belirsiz.  Hükümet toplantı dolayısıyla oluşturulan güvenlik çemberi içerisinde bulunan işyerlerinin belirli bir mertebeye kadar olan iş kayıplarını tazmin edeceğini duyurdu. Bölgedeki işletmeler şimdiden bu konudaki başvurularını yapmaya başladılar.

Buradaki Türk toplumu ise her zamanki gibi olayın kendisine bakan tarafı ile ile daha yakından ilgileniyor. Toronto'da daha önce Mart veya Nisan ayında faaliyetlerine başlayacağı belirtilen Türk konsolosluğunun daha sonra " Açılışı  sayın Başbakanımız yapar" ümitleriyle Haziran ayına ertelenmesi hepimizin gözünü Başbakanımızın gelişine dikmesine yetti de artti bile. Ne yazıkki su günlerde bu hayalimizin de gerçekleşmeyeceğine ilişkin duyumlar alıyoruz. Konsolosluk merkezinin açılışının G20'ye yetişmeyeceği söyleniyor. Bunun yanı sıra Kanada Türk Ticaret Odası ve Niagara'da bir Türk tarafından satın alınan Ramada Oteli açılışlarını Başbakan Erdoğan'ın yapması için resmi başvurularını gönderdiler. Sayın Başbakanın bu açılışlara katılıp katilamayacagi meçhul, ancak buradaki Türk toplumunun Türkiye'den gelen her ziyaretçiden bir sıcaklık, bir yakınlık beklediğide su götürmez bir gerçek. Umariz ki Sayın Başbakan ve beraberindekiler Kanada'daki Türk toplumu ile de bir şekilde hasret giderirler.

Bu konularda ilginizi çekebilir