"G20 önemini kaybetmedi, yeni sürece liderlik etmeli"
Çin Dışişleri Bakanı Yi Wang, G20 oluşumunun acil olmadığı, hatta önem ve geleceğini sorgulayanlar bulunduğunu belirterek, bu görüşleri paylaşmadığını vurguladı.
ANKARA (DÜNYA) – Çin Dışişleri Bakanı Yi Wang, küresel krizin yavaş yavaş etkilerinin azaldığını, bunda G20’nin etkin rol oynadığını vurguladı.
Bu süreçte G20 çalışmalarında, piyasa istikrarı, reformların teşviki, gelecekte oluşabilecek zorluklara karşı oluşan güvensizliğin bertarafı, küresel ekonomi yönetiminin öne çıktığını kaydeden Yi Wang, zirvenin önemini yitirmiş olabileceği görüşlerine, “G20'nin tarihsel misyonunu gerçekleştirdiği ve daha az önem kazandığı doğru mu? Cevap hayır." diyerek itiraz etti.
Tek yanlılık ve korumacılık ekonomik şok getiriyor
Dünya’nın gelinen aşamada tek yanlılık ve korumacılığın getirdiği ekonomik şoklardan etkilendiğini, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerinin para politikasından olumsuz etkilendiğini belirten Yi Wang, “Küresel ekonominin karşı karşıya kaldığı temel zorluklar, yetersiz büyüme faktörleri, yetersiz küresel ekonomik yönetişim ve dengesiz gelişme de dâhil olmak üzere henüz etkili bir şekilde çözüme kavuşturulmamıştır. Ayrıca, ekonomik ve ticaret gerginlikleri, dünya barışı ve istikrarı için iyi bir haber olmayan siyasi ve güvenlik alanlarına hızla yayılıyor” değerlendirmesinde bulundu.
G20’den yeni liderlik gerekiyor
G20 oluşumunun gelecek 10 yılı olumlu olarak yönetmek yönünde, çok taraflılığı desteklemek için bir liderlik üstlenmesi gerektiğini belirten Yi Wang, çok taraflı, küresel yönetişimin zorlukları aşmakta başarısının ispatlandığını vurguladı. Çin Dışişleri Bakanı Dünya Ticaret Örgütü’nün çok taraflı ticaret rejiminin güçlendirilmesi ve DTÖ’nün reforme edilmesi gerektiğini belirtirken, bu süreçte çok taraflı ticaret temel değerlerinin korunması ve gelişmekte olan ülkelerin kalkınma alanlarına saygı duyularak korunması gerektiğini belirtti.
G20’nin liderlik rolü üstlenmesi gerektiğini belirten Yi Wang; “Global ekonomik yönetişimi geliştirmeyi amaçlayan bir dizi reformlar gündeme geldi. Biz uluslararası finansal sistemi yeniden şekillendirmek ve gelişmekte olan ülkelerin temsil ve sesini arttırmak için yol haritasını hayata geçirmeye ve böylece adil, kapsayıcı ve kurallara dayalı yeni bir uluslararası finansal düzen yaratmaya yönelik çabalarımıza devam etmeliyiz.” dedi.
G20’nin, yenilikçiliği desteklemek, bilimsel ve teknolojik devrimin fırsatlarının yakalanması, yeni teknolojilerin kullanılması, dijital ekonominin desteklenmesine yönelik girişim yürütmesi gerektiğini belirten Yi Wang, bütün bu süreçlerin toplum ve insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini de gözeterek, dünya ekonomisinin daha yüksek latiletede büyümesine çalışması gerektiğini savundu.
Yi Wang G20’nin Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündemini aktif şekilde uygulaması gerektiğini belirtirken, altyapının güçlendirilmesi, gelişmekte olan ülkelerin büyümesinin hızlandırılması, gelişmekte olan ülkelerin yasal haklarının ve politika alanlarının korunmasına katkı vermesi gerektiğini anlattı.
Çin Dışişleri Bakanı Yi Wang “Böyle bir liderlik G20 üyeleri arasında bir ortaklık ruhu gerektirir. Buenos Aires'teki G20 zirvesi, yeni koşullar altında uluslararası ekonomik işbirliğini ilerletmenin yeni yollarını araştırdığı için dünya çapında yakından izlenecek.” dedi.
Çin’in reformunun 40. yıldönümünü kutladığını belirten Yi Wang, çok taraflılığı ve açık ekonomiyi ülke olarak desteklemeye devam edeceklerini, Dünya ekonomisine olan güveni arttırmak ve ortak kalkınmaya katkı vermek için tüm taraflarla işbirliğine hazır olduklarını belirtti.