GAP Eylem Planı ve Urfa

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA'DAN / Mutlu GÜNEŞ

urfa@dunya.com

Bugüne kadar GAP'tan nasibini alamayan Şanlıurfa artık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da açıkladığı GAP Eylem Planı'ndan payına düşeni almak istiyor.

GAP'ın hatta Türkiye'nin en büyük sulanabilir arazisine sahip Şanlıurfa, binlerce insanını GAP'ın getirdiği sularda kaybederken, onbinlerce tarım alanlarını GAP sularıyla tuzlaştırdı. Son yılların en kurak yılını yaşayan Urfa, kuru tarımda dibe vurdu. Kuru tarımın yapıldığı arazilerde yüzde 95 ürün kaybı yaşandı. Ekonomisi tarıma dayalı kent, şimdilerde işsizlikten kan ağlıyor. Urfa hükümetin GAP Eylem Planı'nı gerçekleştirmesini beklerken, eylem planıyla ilgili olarak da 'Kaybettiklerimizi doldurmasa da kazanacak günleri bekliyoruz' diye düşünüyor. Peki eylem planında Urfa ile ilgili neler olacak, şöyle bir bakalım:

. 450 hektar (ha) alanda erozyon kontrolü, 50 bin ha alanda orman kadastrosu çalışması yapılacak. Organik tarım üretimi ve organik ürün işlenmesini teşvik amacıyla öncelikle uygun alanların tespiti yapılacak. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tarımsal işletmelerin ürün işlenmesi, su ürünleri işleme ve tarım dışı ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik yatırım projelerine hibe desteği sağlanacak. Harran ana kanalı 86'ncı km'ye kadar tamamlanacak; Yukarı Harran Ovası sulaması (2.888 hektar) ve Harran Ovası sulaması 6. kısım (7.974 hektar) inşaatları tamamlanacak.

. 250 işletmeye destek verilecek, 2008-2012 bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmak amacıyla, bölge illerini kademelendiren bölgesel ve sektörsel nitelikli bir teşvik programı hazırlanacak.

. Urfa'da brüt okullaşma oranı yüzde 18,2; kazandırılması gereken öğrenci sayısı 28 bin 157; ihtiyaç duyulan derslik sayısı 519. Tüm bu eksiklikler giderilecek. Engelsiz Yaşam Merkezi ve 3 adet toplum merkezi kurulacak.

. Gaziantep-Şanlıurfa otoyolu başta olmak üzere Şanlıurfa-Diyarbakır, Şanlıurfa-Kızıltepe-Silopi, Şanlıurfa-Akçakale yolları tamamlanacak.

. Harran Üniversitesi ve Üniversite Hastanesi'ne yönelik olarak da yeni binalar, eğitim merkezleri, ağız ve diş sağlığı merkezi kurulack.

. KOBİ'lere yönelik iş destek hizmetlerinin, girişimciliğin ve istihdam imkanlarının geliştirilmesi; turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve kalitesinin artırılması; yerel ürünlerin ve hizmetlerin markalaşmanın sağlanması gibi çok yönlü projeler ilgili kuruluşlar aracılığıyla desteklenecek.

. Safkan Arap atçılığının geliştirilmesi çalışmaları desteklenecek. Hara ve hayvan hastanesi kurulacak, at yetiştiricilerine ilişkin meslek içi eğitim verilecek.

Eylem planı içerisinde yer alan bu projelerin sorunsuz bir şekilde hayata geçirilip, ilimiz ve ülkemiz için kazanca dönüşmesini umuyoruz.