”Garanti’den kalan payı almaktan mutlu oluruz”

Rijckevorsel, bankanın hisseleri kendilerine satmaya karar vermesi durumunda, kendilerinin satın alma zorunluluğu bulunduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Eureko İcra Kurulu Üyesi Thomas van Rijckevorsel, Eureko Sigorta'da yüzde 20 hisseye sahip bulunan Garanti Bankası ile aralarındaki satış opsiyonu anlaşması gereğince Banka'nın bu hisseleri kendilerine satmaya karar vermesi durumunda, kendilerinin satın alma zorunluluğu bulunduğunu belirterek, "Bu opsiyonu kullanmak istemeleri durumunda, bu hisseleri satın almaktan büyük mutluluk duyarız" dedi.

Türkiye ziyareti sırasında gazetecilerle bir araya gelen Rijckevorsel ve Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, Eureko'nun Türkiye'ye yönelik hedefleri ve Eureko Sigorta'nın performansına ilişkin soruları yanıtladı.

Rijckevorsel, 2009 yıl sonunda 19,6 milyar euro prim üretimi gerçekleştiren Eureko B.V.'nin 2009 net karının 1,4 milyar euro olduğunu, ödeme gücünün ise reasüransta yüzde 216'ya, sigortada yüzde 251'e ulaştığını anlattı.

11 ülkede faaliyet gösteren Eureko B.V.'nin 2007 yılında Garanti Sigorta'nın yüzde 80 hissesini satın aldığını ve daha sonra Türkiye'deki şirketin adının Eureko Sigorta olarak değiştirildiğini anımsatan Rijckevorsel, hayat dışı branşlarda faaliyet gösteren Eureko Sigorta'nın banka sigortacılığında yüzde 26 pazar payı ile ilk sırada yer aldığını belirtti.

Rijckevorsel, şirketin 2009 yılında yüzde 13 artışla 539 milyon lira prim üretimi elde ederek hayat dışı branşta ilk 10 şirket arasında 9. sırada bulunduğunu ve yüzde 5,3 pazar payına sahip olduğunu söyledi.

Eureko'nun merkezi olan Hollanda'da sigorta sektörünün, GSYH'nin yaklaşık yüzde 11'ini oluşturduğuna, bu oranın Avrupa ortalamasında yüzde 5 civarında, Türkiye'de ise yüzde 1,3 seviyesinde bulunduğuna işaret eden Rijckevorsel, bu nedenle Hollanda dışında büyümek istediklerini, Türkiye gibi ülkelerdeki düşük penetrasyon oranı, ekonomik yapının batılılaşmasıyla birlikte aile desteği yerine kişilerin kendi kendilerini güvenceye almaları ihtiyacının artması ve yüksek büyüme oranlarının burada rol oynadığını kaydetti.

Garanti, satış opsiyonunu hazirandan itibaren uygulayabilir

Türkiye'de Eureko Sigorta'da yüzde 80, Garanti Emeklilik'te ise yüzde 15 hisseye sahip olduklarını belirten Rijckevorsel, bu şirketler için iki opsiyon anlaşmaları bulunduğunu kaydetti.

Rijckevorsel, şöyle konuştu:

"Eureko Sigorta'nın yüzde 20'lik hissesi için satış opsiyonu anlaşmamız var. Bu hisselerin sahibi olan Garanti Bankası, bu hisseleri bize satmaya karar verirse, bizim satın alma zorunluluğumuz var. Eğer istemezlerse, aynı şekilde hissedarlık yapısını koruyabilirler. Bu konuda henüz bir karara varılmış değil. Bu opsiyonu kullanmak istemeleri durumunda, biz bunları satın almaktan büyük mutluluk duyarız. Garanti, satış opsiyonunu bu yılın haziran ayından itibaren uygulama hakkına sahip."

Garanti Emeklilik'te ise farklı olarak bir "satın alma opsiyonu" anlaşması bulunduğunu, buna göre de, Eureko B.V.'nin yüzde 35 hisse satın alma opsiyonu bulunduğunu söyleyen Rijckevorsel, "Henüz bu konuda karar vermedik. Hala ne yapacağımızı düşünüyoruz ama Türkiye'ye pozitif bakıyoruz. Bu yılın haziran ayında başlayan bu opsiyonun 2012'ye kadar süresi bulunuyor" dedi.

Halka arz planlayıp planlamadıklarına ilişkin bir soru üzerine Rijckevorsel, şirket stratejisi olarak böyle bir planları bulunmadığını bildirdi.

Yüzde 20 büyüme öngörülüyor

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri ise geçen yıl sektör yüzde 4 büyürken, kendilerinin yüzde 13 büyüme kaydettiğine işaret ederek, "Her yıl pazar payımızı yüzde 0,5 artırmayı ve 2010 sonunda 5,8 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Bu yıl sigorta sektörünün büyümesinin yüzde 8-10 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini, Eureko Sigorta için ise yüzde 20 büyümesini öngördükleri söyleyen Utkueri, "Bu yıl 539 milyon lira prim üretimi gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl bu 650 milyon liraya yaklaşacaktır" dedi.

Utkueri, 2009 yılında 43 milyon lira net kar elde ettiklerini, önümüzdeki yıl için de benzer bir kar seviyesine sahip olmayı beklediklerini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir