Gates, Gönül'ü ziyaret etti

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde savunma ilişkilerinin en önde gelen ilişki olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü ziyaret etti. Gönül, Gates'i bakanlığa gelişinde askeri törenle karşıladı.
Bakan Gönül, makamında gerçekleşen görüşme öncesinde yaptığı konuşmada, ABD Savunma Bakanı Gates'in geçen dönem ve bu hükümette savunma bakanlığı yaptığını hatırlatarak, Gates'in bu politik hüviyetinin yanı sıra, ABD'de çok genç yaşta başladığı devlet görevinde  en üst düzeylere yükselmiş çok tecrübeli bir devlet adamı olduğunu kaydetti.
"ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok boyutlu olmakla beraber, savunma ilişkilerimiz, özellikle NATO üyesi olmamız sebebiyle, en önde gelen ilişkidir" diyen Gönül, özellikle soğuk savaş döneminde ve soğuk savaş dönemi sonrasında Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin sadece iki ülkenin selametine değil dünya barışına da büyük hizmette bulunduğuna inandığını söyledi.
Gates'in görevde bulunduğu sürece NATO toplantılarında ve başka vesilelerle sık sık bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Gönül, konuk bakanın daha önemli Avrupa başkentlerine gitmeden ikinci kez Türkiye'ye ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, "Fikirlerinden istifade etmek ve müşterek meselelerimizi görüşmek fırsatını bize verdiği için kendisine teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Konuk Bakan Gates ise, iki yıl içinde ikinci kez Ankara'ya gelmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
NATO Savunma Bakanları toplantısında Bakan Gönül'le birbirlerini sık sık gördüklerini ve toplantı düzenine göre de çok yakın oturduklarını belirten Gates, "Birbirimize not verebiliyoruz" dedi.
İki yakın müttefik ülke arasında ortak, çok kapsamlı meseleleri ele almak üzere Ankara'ya tekrar gelmiş olmanın çok güzel olduğunu ifade eden Gates, şunları kaydetti:
"Yıllardır Türk ve Amerikan askerleri, müttefikler olarak, yan yana çarpışmıştır, birlikte çalışmışlardır. Bu sefer de Afganistan'da aynı durum söz konusu. Türkiye önde gelen müttefiklerimizden biri olarak Afganistan'da son derece önemli bir rol oynuyor. İki yakın dost ülkeye yakışır bir şekilde bugün de gündemimiz çok dolu ve yoğun bir gündem."
Gates, dün akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çok verimli ve faydalı bir görüşme yaptığını belirterek, bugünkü toplantıda da orada ele alınan pek çok konuya değinmeyi planladığını söyledi.
Daha gençken Türkiye'ye geldiğinde çevreyi gezebilme imkanı bulduğunu ancak bunun şu anda mümkün olmamasından üzüntü duyduğunu ifade eden Gates, bu konuda tekrar fırsat bulmayı umduğunu kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir