Gazetecilere yıpranma hakkı verilecek mi?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Sadece gazetecilere yönelik yıpranma payı eşitsizlik olmaması için diğer iş kolları da gözönüne alınarak düzenlenmeli.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA – Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilere emeklilikte yıpranma payı tanınmasına ilişkin görüşünü açıklarken, "Sadece gazetecilere yönelik bir düzenlemenin, aynı durumda olan diğer iş kolları açısından eşitsizliğe yol açacağı, bu konunun diğer iş kolları da göz önüne alınarak bir prensip içinde değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır" dedi. 
 
Bülent Arınç, CHP Çanakkale Milletvekili M.Serdar Soydan'ın hükümetin Türk basını ve basın mensuplarının haklarının güçlendirilmesi için yapılan, yapılması planlanan çalışmalarla, gazetecilere geçmişte varolan emeklilikte yıpranma hakkı tanınmasının düşünülüp düşünülmediğine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.
 
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın, 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmesiyle birlikte, gazeteciler yanında diğer bazı iş kollarına tanınan fiilî hizmet süresi zammının ortadan kalktığını, akabinde fiilî hizmet süresi zammının yeniden tanınması yolundaki taleplerin gündeme geldiğini belirten Arınç şöyle dedi: 
"Gazeteciliğin zihinsel uğraşın yanı sıra fiziki olarak da gayret sarf etmeyi gerektirdiği, her türlü afet, kriz, terör, kargaşa gibi tehlikeli ortamlarda görev yapıldığı dikkate alınarak yıpranma payı hakkının yeniden tanınması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüz yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda; 5510 sayılı Kanunun bütünü. Sosyal Güvenlik Kurumunun aktüerya dengesi, dört yıl önce yürürlükten kaldırılan bir yasal düzenlemenin, nasıl bir gerekçe ile tekrar yürürlüğe konulabileceği, diğer meslek grupları göz ardı edilerek gazetecilere bir ayrıcalık tanınıp tanınmayacağı konularında değerlendirmeler yapılmış; sadece gazetecilere yönelik bir düzenlemenin, aynı durumda olan diğer iş kollan açısından eşitsizliğe yol açacağı, bu konunun diğer iş kolları da göz önüne alınarak bir prensip içinde değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır." 
 
Yerel basına destek çalışmaları
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yerel basını desteklemeye yönelik olarak ise Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce çeşitli hizmetler sunulduğunu belirtirken bu hizmetlerin bazılarını şöyle saydı: 
"-Yerel basının habere ulaşmasını teminen ‘Anadolu'ya Haberler Bülteni' hazırlanmakta ve günlük olarak Genel Müdürlüğün internet sayfasında yayınlanmaktadır. 
-Yerel basının desteklenmesi, güçlendirilmesi ve etkinliklerinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla aylık olarak. ‘Anadolu'nun Sesi Gazetesi' çıkarılmakta ve yerel gazetelerden derlenen haberler hem ülke geneline ulaştırılmakta, hem de karar vericilerin bilgisine sunulmaktadır. 
-Anadolu basınının çalışmalarını teşvik etmek, değerlendirmek ve yerel gazeteciliğin güçlenmesini sağlamak amacıyla ‘Yerel Haber, Makale-Yorum (Politika-Ekonomi-Kültür-Turizm-Spor), Mizanpaj, Araştırma, Röportaj, Fotoğraf ve Dergi (Türkçenin doğru kullanımı) dallarında her yıl ‘Anadolu Basını Özendirme Yarışması' düzenlenmektedir. Bu yarışmada ödül alan gazetecilere dizüstü bilgisayar, dijital fotoğraf makinesi, ses kayıt cihazı v.s. verilmektedir. Bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilen yarışmanın 2013 yılında 28'incisinin düzenlenmesi planlanmaktadır. 
-Yerel medyaya yönelik olarak yurdun değişik bölgelerinde yılda iki kez ‘yerel ve bölgesel medya buluşmaları' düzenlenerek yerel basın mensuplarının bilgilenmesine, yerel ve yaygın medya mensuplarının karşılıklı bilgi alış verişinde bulunmalarına imkân sağlanmaktadır. Bu toplantılarda, haber toplama teknikleri, fotoğraf, sayfa tasarımı, röportaj teknikleri. Türkçenin doğru kullanımı gibi mesleki bilgileri artırıcı konuların yanında; medya alanındaki mevzuat, yerel medyanın sorunları ve çözüm önerileri. Avrupa Birliği konulan ile gazetecilik mesleğine ilişkin tüm güncel konular işlenmektedir." 
 
 
İlkokul mezunlarına basın kartı mağduriyetleri giderdi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Basın Kartı Yönetmeliğinde sapılan değişikliklerle, ilkokul mezunlarına basın kartı verilmesi sağlanarak yerel basında çok önemli bir mağduriyetin giderildiğini bildirdi. Gazetecilerin uluslararası düzeyde çalışmalarını kolaylaştırmak üzere basın mensuplarına yönelik "hizmet damgalı pasaport" uygulaması başlatılarak, yaygın ve yerel medyada çalışan gazetecilerin gerek Türkiye'nin tanıtımında gerekse kamu diplomasisi çalışmalarında fonksiyonlarını etkin bir şekilde yerine getirmelerinin sağlandığını kaydeden Arınç şöyle devam etti: 
"Yerel basında görsel kalitenin artırılması amacıyla ‘Anadolu Basınının Yeni Yüzü' adlı sayfa tasarımları kitabı hazırlatılmış, bu çalışmada, sayfa tasarımının önemi, tasarım örnekleri, başlık, görsellerin sunumu ve diğer konular ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu çalışmanın ‘Yerel Basında Sayfa Tasarımları' adı altında hazırlanan CD'si Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüzün internet sayfasında yerel medya mensuplarının hizmetine sunulmuştur. Çalışma ayrıca hem kitapçık hem CD olarak yerel medya buluşmalarında medya mensuplarına dağıtılmaktadır." 
 
Basın mensuplarına TOBB işbirliğiyle yabancı dil kursu
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce, Tanıtma Fonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Medya İletişim Meclisinin (TOBB MİM) işbirliğiyle, medya mensuplarına yabancı dil eğitimi programı gerçekleştirildiğini de aktaran Bülent Arınç, program kapsamında yurt içinde 3 ay yabancı dil eğitimine tabi tutulan kursiyerlerden 15 yerel medya mensubu ile 15 yaygın medya mensubunun yurtdışında (Londra ve Washington) 3 ay yabancı dil eğitimi görmesi ve bu süre içerisinde ilgili medya kuruluşlarında incelemelerde bulunmalarının sağlandığını bildirdi. Arınç, yeni uygulama için ön görüşmelerin devam ettiğini kaydetti. 
 
Bülent Arınç, Basın İlan Kurumu'nun diğer yandan 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunun 2'nci maddesine göre; resmi ilanların mevkutelerde yayınlanmasında aracı olmak, Kurumun (Basın İlan Kurumu) idaresine iştirak eden mevkutelere, basın dernek ve sendikalarına en çok beş yıl vade ile kredi açmak, yönetmelikte tesbit edilecek, basında fikren veya bedenen çalışanlar gibi basın mensuplarına, vadesi iki yılı geçmemek üzere borç para vermek, basının makine, kağıt, mürekkep gibi her türlü ihtiyaçlarını temin etmek, yönetmelikte tesbit edilecek basın mensupları ile bunlardan çalışamaz durumda olanlardan yardıma muhtaç bulunanlara ve ölenlerin ailelerine yardım etmek gibi görevlerinin bulunduğunu da anlattı. Arınç, yanıtlarını "Ancak adı geçen Kurum yukarıda belirtilen 195 sayılı Kanun hükümlerine göre idare edilmekte olup. Bakanlığım veya herhangi bir Bakanlıkla bir bağlılığı ya da ilişkisi de bulunmamaktadır" diye bitirdi.