Gaziantep'te ikinci kuşak rüzgarı…
GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ
Başarılı girişimcileri ile sektörlerinde ün yapmış Gaziantep iş dünyası, son zamanlarda büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştiriyor. Gaziantepli firmalarda şimdi, ikinci kuşak iş başına geçiyor. Ayrıca, şu anda mevcut yönetimde olan ve başarılı işlere imza atan ikinci kuşağın da yetki ve sorumlulukları bir bakıma genişliyor. Genç bakışlarını hayata geçiren ikinci kuşak temsilcileri, Gaziantep'in kaderini bu rüzgarla yeniliyor.
Yaklaşık 30 yıldan bu yana sanayileşme atılımının gerçekleştiği Gaziantep'te girişimciliğin tohumlarını atan, gecesini gündüzüne katarak işletmesini büyüten ve bugünlere getiren, bu sayede şehrimizi yılda 4 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı bir üretim merkezi haline dönüştüren ilk kuşağın temsilcileri yerlerini artık ikinci kuşağa bırakıyorlar. Aldıkları eğitimi, ilk kuşağın deneyimi ile birleştiren ikinci kuşağa mensup genç işadamları ise başarı çıtasını yüksek seviyelere taşıyor.
Özellikle küresel ekonomik krizlerden ve tekstil sektöründe Çin ile Hindistan'ın ağırlığının artmasından sonra büyük oranda tekstilde kümelenmiş bulunan Gaziantepli işadamlarının farklı sektörlere yatırım yapmalarında ikinci kuşağın etkilerini görüyoruz. Klasik tekstil ve gıda sektörlerinin dışında; enerji, inşaat, plastik-kimya, bilişim gibi Gaziantep için nispeten yeni sektörlerde büyük ölçekli yatırımlara imza atmaya başlayan aile şirketlerimizin söz konusu radikal kararları almalarında itici gücü genç iş adamlarımız oluşturuyor.
Gaziantep'teki şirketlerin neredeyse tamamının aile şirketi olduğu gerçeğinden hareketle işletmelerimizin ikinci kuşağın yönetimde görev almasıyla birlikte kurumsallaşma çalışmalarını hızlandırdığını ifade edebiliriz. Bilindiği gibi, aile şirketleri gelişimlerinde ve rekabet ortamında çok güçlü avantajlara sahiptir. Hızlı karar verebilme, risk alabilme, aile birliğinden gelen gücün kullanma, amatör ruhu kaybetmeme gibi önemli avantajlara sahip olan aile şirketleri belirli ölçekten sonra kurumsallaşmayı da başardıkları oranda varlıklarını sürdürebilmektedir.
İşletmeyi kuran, deyim yerindeyse tırnağıyla kazıyarak başarılı olan girişimci büyük zorluklarla kurup geliştirdiği, adeta evladı gibi baktığı kurumdaki yetkilerini paylaşmada ve başkalarının inisiyatifine bırakmada ciddi zorluklar çekse de ikinci kuşağın aldığı eğitimi çıraklıktan itibaren edindiği deneyimle birleştirdiği oranda yönetimde söz sahibi olmayı başardığını görüyoruz. Küçük yaştan itibaren babasının yanında çırak olarak çalıştığı için iş hayatına yabancılık çekmeyen ve büyük çoğunluğu yurt dışında eğitim alan ikinci kuşağın temsilcileri, bu sayede işletmelerini en iyi şekilde tanıma ve uluslar arası pazarlara hitap edebilme avantajına sahipler. Dünyayı çok iyi takip eden genç işadamları, şirketlerinin uluslar arasılaşma sürecini hızlandırarak küresel ekonomiye uyum göstermesini sağlıyorlar.
Aile şirketlerinde yönetimde önemli görevler almaya başlayan genç işadamı ve iş kadınlarımız GAGİAD, MÜSİAD, GAPGİAD, SUNDER gibi işadamı örgütlerinde önemli faaliyetlere imza atıyorlar. Son derece aktif olan bu dernekler eğitim, toplantı, iş gezisi gibi faaliyetlerin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de Gaziantep'e önemli katkılar sağlıyor.
Gaziantep'in büyük bir sanayi kenti olmasını sağlayan işletmelerde ikinci kuşağın yönetime geçmesi ve nitelikli, genç yaşına rağmen deneyimli genç girişimcilerin her alanda başarılı faaliyetler yürütmeleri ekonomiyi takip eden tüm aktörler gibi bizim de geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.