Gazprom, Rusya-Çin hattını erken bitirecek

Rus gaz devi Gazprom, Rusya-Çin hattının Güney Akım'dan önce inşaa edileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rus gaz devi Gazprom'un, Karadeniz'in altından geçerek Avrupa'ya ulaşması planlanan Güney Akım doğalgaz boru hattından önce Rusya-Çin arasındaki Altay doğalgaz boru hattını inşa edebileceği bildirildi.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Vedomosti, "Gaz Sektörü'nün 2030 Yılına Kadar Gelişimi" taslağına dayanarak yayımladığı haberde, Altay boru hattının 2015-2018, Güney Akım'ın ise 2015-2024 yılları arasında faaliyete geçirilmesinin planlandığını kaydetti.

Gazete, Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkilinin, tasarının kendi bakanlıkları tarafından hazırlandığını ve bu ay sonuna kadar hükümete sunulacağını söylediğini belirtti.

Gazprom yetkilileri konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Analistler, Çin'in, Türkmenistan ve Kazakistan'da büyük enerji yatırımları başlattığına dikkati çekerek, Altay boru hattının pahalı, çevre açısından riskli ve son derece "avantajsız" bir proje olduğunu savunuyorlar.

Rusya, Çin ile boru hattı inşası konusunda 2002 yılında anlaşmaya varmasına rağmen gaz fiyatında şu ana kadar uzlaşma sağlanamaması yüzünden projenin başlatılması için bir adım atmamıştı. Çin, Orta Asya gazını daha ucuza satın aldığı için Rusya'nın Avrupa fiyatlarından oluşan teklifini kabul etmiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir